Голова Ізмаїльської РВА Родіон Абашев розповів про правила перебування у прикордонній смузі району

30 травня 2024 року начальник Ізмаїльської районної державної військової адміністрації Родіон Абашев провів нараду, у якій взяли участь заступниці голови Ізмаїльської РДА Ірина Холостенко і Марина Деной, т.в.о. керівника апарату Ізмаїльської РДА Світлана Тіткова, начальник відділу з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Ізмаїльської РДА Юрій Армєєв, представники керівництва 17 прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського (м. Ізмаїл) підполковники Костянтин Мельник і Дмитро Сутін.

7 грудня 2023 року були внесені зміни до положень Постанови Кабінету Міністрів України № 1147 від 27.07.1998 р., які регулюють порядок надання перепусток і перебування осіб у прикордонній смузі згідно з вимогами режиму воєнного стану, що викликало значний резонанс і питання серед громадськості Ізмаїльського району.

У зв’язку з цим на нараді були проговорені відповіді на питання, які найбільше турбують мешканців Ізмаїльського району.

Костянтин Іванович і Дмитро Андрійович у своїх роз’ясненнях наголосили, що дозвіл на в’їзд і перебування у п’ятикілометровій прикордонній смузі потрібен для всіх без виключення жителів, а не тільки для чоловіків віком від 18 до 60 років. Разом з тим не вважаються прикордонною смугою території населених пунктів і зони відпочинку, які офіційно отримали цей статус рішенням місцевої влади, а також морське узбережжя. Іншими словами: знаходження в межах цих ділянок не потребує дозволу органів Державної прикордонної служби України; фактично дозвіл потрібен лише для перетинання меж прикордонної смуги або населеного пункту, що знаходиться в її зоні. При цьому на проживання жителів місцевостей, розташованих у межах прикордонної смуги, надається безстроково, а на перебування працівників підприємств, установ, організацій, розташованих у межах прикордонної смуги, а також для внутрішньо переміщених осіб — на один рік.

Крім того, було зазначено, що право на в’їзд, перебування і пропуск у прикордонну смугу без дозволу мають у тому числі особи, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги і виконується автомобільним або залізничним транспортом дорогами загального користування державного значення без зупинок.

Також було зазначено, що для осіб, що надають послуги екстреної медичної допомоги, не потребується перепустка до прикордонної смуги у разі попередження за годину до перетину межі прикордонної смуги. Залишається нез’ясованим механізм дій медиків у випадку термінового виклику. Єдиним прийнятним рішенням тут може бути хіба що оформлення постійного дозволу.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews