Волонтери сподіваються на підтримку одеського благодійного фонду «Аджалик»

Нині зусилля багатьох волонтерів спрямовані на підтримку жителів Херсонської області, які постраждали від наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС. Навантаження величезне. Людей, які потребують підтримки, дуже багато. Саме тому чимало сподівань покладають на відомі в Україні благодійні фонди. Серед них і фонд «Аджалик».

Про це свідчить, зокрема, публікація зі Львова, яка оприлюднена на сторінці фонду у соцмережі Фейсбук.

«Побувавши на вокзалі м.Львова, мешканці м. Херсона та района Корабел розповідають, що опинились немов би на березі величезного озера. Люди сидять на сходах, на землі, інші - допомагають рятувальникам. Вони усі на телефонах, вони всі чекають…

Усі вони чекають звісток - або про те, що сталося з їхньою домівкою, або про сусідів, дехто з яких досі заблокований у підтоплених багатоповерхівках, або про тварин.

Але, це не берег озера чи моря - це середмістя Херсона, і велика частина міста тепер затоплена.

Таке тут усі спостерігали вперше в житті.

Жах і вода всі кажуть в один голос. Їхні очі знедолені та запухші від сліз.

Люди під ранок чули, як через мегафон кричали: "Бігом, бігом, давайте, збирайтеся", - розповідають.

"І я виходжу, дивлюсь - вода…»

Зараз люди чекають новин про їх домашніх улюбленців, бо й так знають, що домівки затоплені.

Вода почала підтоплювати вже навіть ті райони міста, що розташовані над районом Корабел.

Водночас більша частина міста наразі функціонує - у тих районах, куди не дійшла вода, працюють магазини і перукарні, люди ходять на роботу і гуляють з дітьми.

Однак те, що відбувається у Херсоні, мешканці міста, з якими могла поспілкуватися, описують одним словом - "жах".

Попри всю жахливість ситуації місцеві мешканці не втрачають надію. Вони самоорганізувалися і намагаються допомогти тим, хто цього найбільше потребує - під час чергового випробування, яке випало на їхню долю через розв'язану росіянами війну.

Окрім руйнувань людських домівок, підтоплення створює також екологічну загрозу для міста - люди розповідають, як у воді поряд із кущами троянд плавають купи сміття. Пластик, папір, нечистоти з каналізації та промислових підприємств - усе це розноситься водою по місту.

По цій каламутній воді плавають човни з рятувальниками. Працівники ДСНС рятують людей, заблокованих у своїх домівках, а також шукають зниклих.

Також підтоплення посилило у місті загрозу МАРОДЕРСТВА, яка існувала тут і раніше через війну та постійні обстріли.

Ми спостерігали, як господар напівзруйнованого російськими обстрілами будинку ловив чоловіків, які намагалися виносити з будівлі майно та будматеріали.

Херсонці шукають своїх улюбленців, які загубились під час затоплення.

Вони розповіли, що після підриву греблі Каховської ГЕС їм довелося швидко випрацювати нові технології порятунку тварин, бо з таким Україна ще не стикалася.

Багато з хто з людей розповідав, що коли були під окупацією, їх рідні виходячи на вулицю зникали, і не повернулись до цієї пори. Одна жінка, коли почалась мова за собак, на словах про собаку вона розплакалась.

"Не плачте так. Собаки вміють плавати, могла вибратись на сухе", - заспокоюють відразу волонтери, психологи. Є деякі люди, які переживють вже другу війну, і кажуть, що не очікували, що лишаться без нічого на сторості років лишаться без нічого. Для декого 6 червня - це день, коли вони залишились без усього, що вони нажили протягом цілого життя», - пише одна з волонтерок.

Вона назвала ситуацію складною, тому знову змушена просити про допомогу у основного донора – благодійного фонду Аджалик та її керівника Сергія Кривенка. Необхідна допомога для організації евакуаційного рейсу в м. Грубешів.

Нагадаємо, що за сприяння фонду Аджалик на Херсонщину вже направлені катери, рятувальні жилети, їжа, питна вода.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews