Одеситам стало відомо, як правильно обрати кавун

Коли приходить літо, майже всі хочуть скуштувати кавуна та насолодитися. Однак для цього треба навчитися обирати його правильно. Інакше можна замість насолоди отримати не лише розчарування, а ще й проблеми зі здоров’ям.

Ідеальний час для купівлі кавуна – середина серпня. Чим раніше до цього ви купили кавун, тим більше ймовірності, що він не дозрів і що в ньому багато нітратів. Але якщо з тим все гаразд, кавун можна купувати. Почитайте, за якими ознаками можна перевірити якість кавуна.

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ТА ФОРМА

Ідеальний кавун повинен мати рівну форму без явних дефектів чи опуклостей. Він має бути щільним на дотик. Уникайте кавунів з м'якими плямами, тріщинами або вм'ятинами, оскільки це може свідчити про пошкодження або перезрівання. Чи навіть про шахрайство: у кавун можуть вприснути фарбу, стимулятори росту, консерванти.

КОЛІР ТА СМУГИ

Колір кавуна також є важливим показником його стиглості. Ідеальний кавун повинен мати яскраву, насичену зелену шкіру із темно-зеленими смугами. Відсутність яскравості в кольорі може вказувати на недозрілість, а чорні або тьмяні плями – на перезрівання.

РОЗМІР ТА ВАГА

Хороший кавун має бути великим та важким. Це означає, що всередині нього міститься багато соковитої м'якоті та соку. Але, надмірна вага характерна для недозрілого кавуна. Оптимально коли кавун важить від 4 до 7 кілограмів.

ЗВУК ПІД ЧАС ПОСТУКУВАННЯ

Ще одним простим способом визначити стиглість кавуна є постукування по його поверхні. Зрілий кавун повинен видавати звук, подібний до звуку барабану. Якщо кавун видає високий, дзвінкий звук, ймовірно, він ще не дозрів. А якщо занадто глухий – перезрів.

ПЛЯМА НА ДНІ

Зверніть увагу на дно кавуна (навпроти хвостика). Там має бути жовта або кремова пляма, яку називають щічкою. Когось вона відлякує – але це ознака того, що кавун був правильно покладений на землю і є стиглим. Якщо пляма зелена або відсутня, це може бути ознакою недозрілості.

ПЕРЕВІРТЕ ХВОСТИК

Хвостик кавуна - це залишок стебла. Він має бути помірно сухим. Якщо занадто сухий – кавун перезрів. А в недозрілого кавуна хвостик зелений та товстий.

СВОЄ КРАЩЕ ЗА ІМПОРТНЕ

Коли фрукти, овочі та ягоди везуть з-за кордону, їх вкривають заради довгого зберігання. А ще зривають недозрілими, щоб «дійшло» по дорозі. Якщо для бананів це добре, то для кавунів – ні. Тому краще купувати вирощене в Україні.

КУПУЙТЕ КАВУН У НАДІЙНИХ ПРОДАВЦІВ

Зрештою, зверніть увагу на місце купівлі кавуна. Краще брати його на ринках у перевірених продавців або фермерів, які піклуються про якість своїх продуктів.

Дотримуючись цих порад, ви збільшите свої шанси на придбання соковитого та стиглого кавуна, який принесе радість та свіжість у спекотні дні літа.

Олена Камінська
Для Погляд з Одеси

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews