В Одесі дітей безоплатно вакцинуватимуть від вірусу

В Одесі з міського бюджету будуть спрямовані кошти для проведення вакцинації дітей від вірусу папіломи людини.

Відповідні зміни до Міської цільової програми "Здоров'я" були підтримані депутатським корпусом на сесії Одеської міської ради, яка відбулася 19 липня 2023 року.

Як інформує сайт мерії, актуальність цього рішення обумовлена тенденціями до зростання захворюваності на рак в Україні, проблемами своєчасної діагностики, високою вартістю лікування, високим рівнем інвалідності та смертності населення. В Одесі смертність від онкозахворювань посідає друге місце в загальній структурі смертності населення. При цьому провідні позиції в структурі загальної смертності від онкопатології серед жінок займає рак шийки матки. Щодня в Україні від цієї небезпечної хвороби помирають 6 жінок.

Тривале інфікування певними типами вірусу папіломи людини є основною причиною раку шийки матки у жінок, а також раку статевих органів загалом. Світовою стратегією профілактики захворювань, спричинених вірусом папіломи людини, є вакцинація, що попереджає інфікування вірусом папіломи людини та має високий ступінь ефективності.

В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку ‎рекомендованих, але не включено до Національного календаря обов'язкових щеплень, тому кошти на придбання вакцини з державного бюджету не виділяються. Міська влада Одеси, розуміючи важливість забезпечення доступного захисту населення від онкозахворювань та збереження репродуктивного здоров'я жінок, прийняла рішення про подальшу закупівлю вакцини проти вірусу папіломи людини за кошти міського бюджету.

"Хворобу набагато легше попередити, ніж вилікувати, і повною мірою це стосується онкозахворювань. Щеплення від вірусу папіломи людини - це важливий внесок у здорове майбутнє дитини", - зазначила начальник відділу охорони материнства та дитинства Департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Ганна Луньова.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews