ЗМІ повідомили, що в Одеській області вже є графік відключень електроенергії

З початком холодної пори року українців чекає нове випробування – можливі відключення електроенергії в пікові години. Енергетична нестабільність стала наслідком не лише природних факторів, але й деструктивних дій російських окупантів, які залишають Україну з важким завданням забезпечення енергетичної безпеки. Зараз головне питання, яке турбує громадян – в які години найбільше ймовірно очікувати вимкнення світла та за яких умов? Про це розповість “Бессарабія INFORM”.

Енергетична ситуація в Україні набуває критичних рис з огляду на можливі відключення електроенергії, особливо в пікові години між 8 і 10 ранку або 17 і 20-21 вечора. За словами директора Центру досліджень енергетики, Олександра Харченка, такі обмеження можуть виникнути при температурі, що опускається до мінус 8 градусів і нижче.

“При мінус 8 і нижче, за нашими оцінками, не буде чим перекривати дефіцит. На жаль, європейська енергосистема має певні обмеження в перетинах з українською. Тому в якийсь момент настане час, коли доведеться обмежувати споживання в пікові години, тобто між 8 і 10 ранку або 17 і 20-21 вечора”, – наголосив експерт.

Однією з головних причин цієї загрози є те, що російські окупанти знищили, захопили чи пошкодили до 50% генераційних потужностей, що функціонували до війни. Зокрема, понад 70% вугільної генерації, яка слугувала як рухомі резерви в українській енергосистемі, втрачена.

“В Україні є близько мільйона квартир у багатоквартирних будинках. Якщо в кожній квартирі економлять 3-4 кВт – це вже дуже помітний результат для енергосистеми. Включити електрочайник – це 2 кВт, бойлер – щонайменше 1,5 кВт”, – підкреслив Харченко.

Експерти попереджають, що при низьких температурах можливі обмеження електропостачання, але активна участь громадян у раціональному використанні електроенергії може стати ключовим фактором у запобіганні надзвичайних ситуацій.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews