Одеситам пояснили, у яких випадках вони не зможуть підняти руки вгору та нормально посміхнутися

Співробітники Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради провели флешмоб, щоб нагадати про важливість профілактики інсульту та своєчасного звернення за медичною допомогою у разі підозри на інсульт.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, при якому відбувається загибель нервових клітин.

За даними Центру громадського здоров’я України, інсульт:
- у 30% випадків призводить до смерті;
- у понад 50% випадків призводить до інвалідизації;
- вбиває близько половини тих, хто його переніс, протягом наступних п’яти років;
- можна попередити у 80% випадків.

Для профілактики інсульту:

1. Контролюйте артеріальний тиск. При перевищенні цифр 140 на 90 – зверніться до сімейного лікаря. Препарати проти артеріальної гіпертензії за призначенням лікаря можна отримати безоплатно або з частковою оплатою вартості за державною програмою «Доступні ліки».

2. Контролюйте рівень холестерину. Хоча б раз на рік незалежно від віку вимірюйте рівень холестерину, це безоплатно за направленням сімейного лікаря. Також за програмою «Доступні ліки» можна отримати препарати для регулювання рівня холестерину.

3. Контролюйте рівень цукру в крові. Зробити аналіз на глюкозу можна безоплатно у сімейного лікаря. Цукровий діабет є фактором, що підвищує ризик гострих судинно-мозкових захворювань. Препарати для лікування цукрового діабету II типу та інсуліни для пацієнтів з діабетом I типу також включені до державної програми реімбурсації.

4. Контролюйте масу тіла. Ожиріння є однією з провідних проблем, що призводять до інсульту. Щоб розрахувати індекс маси тіла, потрібно вагу в кілограмах поділити на зріст у метрах у квадраті. Норма ІМТ – 18-25, при перевищенні треба скоригувати своє харчування та фізичну активність. Потрібно вживати багато овочів, фруктів, поліненасичених жирних кислот, обмежити червоне м’ясо. Фізична активність має займати не менше 150 хвилин на тиждень – гімнастика, плавання, біг, швидка ходьба та ін. При тривалій роботі за комп’ютером потрібно хоча б раз на дві години робити перерву на невелику зарядку.

5. Відмовтеся від шкідливих звичок — куріння та зловживання алкоголем.

Як розпізнати інсульт?
- людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;
- постраждалий не може нормально говорити, вимова нерозбірлива;
- людина не може підняти руки вгору або жодна рука не ворушиться;
- виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.
Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, — негайно викликайте екстрену допомогу “103”. Що швидше пацієнту нададуть фахову допомогу, то більші його шанси уникнути важких ускладнень.

У міській клінічній лікарні №10 впроваджено службу телемедицини, куди можуть звернутися за консультацією як пацієнти з питань попередження або лікування судинно-мозкових порушень — так і сімейні лікарі, щоб отримати пораду високваліфікованих фахівців щодо ведення пацієнтів.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews