Наступного року Одеса може втратити основну статтю доходу бюджету

5 вересня 2023 року відбулося онлайн-засідання Правління Асоціації міст України. Про це пише сайт мерії Одеси.
Голови муніципалітетів розглядали ініціативу Міністерства фінансів України щодо вилучення у громад 4% податку на доходи фізичної особи (ПДФО) загалом та додатково ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців та працівників правоохоронних органів.

Як зазначив мер Одеси Геннадій Труханов, ПДФО – це основна стаття доходів бюджетів територіальних громад. Це кошти, що сплачують до бюджету мешканці задля забезпечення життєдіяльності міста та розв’язання нагальних проблем. Наразі – це потреби воєнного часу.

По-перше, це допомога військовим. Цьогоріч її розмір – майже 900 млн грн – значно перевищив надходження до бюджету від ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців. Це також лікування поранених, реабілітація, протезування та гідне вшанування пам’яті загиблих військових.

По-друге, це відновлення зруйнованого ворогом та енергетична безпека. Це також розміщення та соціальна допомога переселенцям та пільговим категоріям громадян. Відкриття та утримання пунктів незламності, ремонт укриттів та цивільний захист населення, зокрема й забезпечення очної освіти, а також харчування дітей військових та багато чого іншого.

І все це – на додачу до наявних щорічних потреб міста, найголовнішою з яких на сьогодні є забезпечення сталого проходження опалювального сезону. Ці 4% ПДФО, яких Мінфін хоче позбавити громади, якраз і використовувалися на компенсацію витрат на опалення в умовах заморожених тарифів для населення.

«Саме міські бюджети значною мірою винесли на собі видатки цієї війни. Допомога міського самоврядування військовим частинам є найбільш оперативною та прозорою – видатки проходять через систему публічної закупівлі. І найголовніше, надана фінансова підтримка – цільова. Тобто ми знаємо, кому ми допомагаємо і які потреби у військових частин існують. За півтора року війни ми довели, що міста здатні допомагати військовим і є надійними партнерами для держави у подоланні ворога», - прокоментував результати наради заступник Одеського міського голови Олег Бриндак.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews