В Одеській області просять демонтувати всі таблички



Починаючи з 2016 року, в Саратській територіальній громаді поступово змінювали назви вулиць, які підпадали під дію одразу трьох законів: “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нациського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. Пройшло вже майже п’ять років, однак на багатьох вулицях населених пунктів громади й досі красуються старі назви вулиць. А це – пряме порушення українських законів. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Саратську селищну раду.

У своєму зверненні до мешканців громади влада нагадала, що лише у Сараті було перейменовано 13 вулиць: Леніна – на Крістіана Вернера, Карла Маркса – на Ігнаца Ліндла, Котовського – на Соборну, Червоноармійську – на Готліба Фейгеля, Комсомольську – на Молодіжну, Кірова – на Зарічну, 50 років жовтня – на Лесі Українки, Гагаріна – на Сергія Королькова, Чкалова – на Захисників України, Осіпенко – на Полковника Гуляєва, Суворова – на Максима Кривиденка, Пушкіна – на Козацьку, Мічуріна – на Вишневу.

В селі Новоселівка під цей процес потрапили одразу 16 вулиць та провулків: Леніна – на Центральну, провулок Леніна – на відповідно провулок Центральний, Калініна – на Бессарабську, Карла Маркса – на Привокзальну, Чапаєва – на Григор’єва, Комсомольську на Перемоги, Котовського – на Виноградну, Фрунзе – на Вузьку, Енгельса – на Емінеску, провулок Енгельса, відповідно, на провулок Емінеску, Мічуріна – на Ветеранів, Павлова – на Петра Боу, Пушкіна – на Драгана, Чехова – на Соборну, Чкалова – на Ізвоарелор, Чижикова – на Гуру-Челігідер.

В селі Зорі чотирі вулиці встигли змінити назву: Леніна – на Троїцьку, Жовтнева – на Миру, Комсомольська – на Соборну, Пушкіна – на Боєва.

В селі Михайлівка перейменовано чотири вулиці: Леніна – на Миру, Радянська – на Шкільну, Жовтнева – на Степову, Піонерська – на вулицю Чаїри.

Село Долинка – вулиця Леніна перейменована на вулицю Сонячну, Мічуріна – на Героїв України.

Село Веденка, п’ять вулиць: Леніна – на Центральну, 50 Жовтня – на Гоголя, Радянської Армії – на Сонячну, Гагаріна – на Миру, Суворова – на Лугову.

В селі Мирнопілля перейменували вулицю Леніна на Центральну, так само поступили й в селах Нова Плахтіївка та Світлодолинське. Окрім того, у Світлодолинську вулицю Гагаріна перейменували на Шевченка, а Мічуріна – на Миру.

Село Нова Іванівка: вулиця Суворова – на Миру.

Час йде, минув вже не один рік, відколи на вищезазначених вулицях почали з’являтись написи з новими назвами. Але не на всіх. Більше того, на багатьох будинках й досі можна спостерігати старі назви вулиць. На сьогоднішній день це вважається протизаконним.

Саме тому влада громади звертається до мешканців з проханням демонтувати на своїх будинках таблички зі старими назвами вулиць чи елементарно їх зафарбувати (якщо колишня назва нанесена фарбою на ріг будинку або паркан-ворота).

Більш того, як зазначили в органах влади громади, мешканцям надається час на демонтаж старих назв, а разом з тим – можливість проявити свою громадянську та патріотичну позицію. Зробити це можна до 15 вересня.

Після завершення строку з тими, хто не виконав прохання влади, буде проведена інша розмова, строго згідно Закону України.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews