Одесити поділилися досвідом, як убезпечити себе під час ракетних обстрілів

Зрозуміло, що зараз, коли рашисти постійно обстрілюють Одесу та інші міста України, ніхто не може на 100% гарантувати збереження життя, здоров’я та майна. Але є різні дії, які підвищують ймовірність уникання втрат.

Наша кореспондентка порушила в одній з одеських фейсбук-спільнот кілька питань з приводу вікон. І отримала багато відповідей. Частина людей відповідала з власного досвіду або з досвіду знайомих: хтось пережив обстріли центру Одеси, хтось приїхав з Миколаєва, Херсону, Донбасу…

ЧИ Є СТАРІ ДЕРЕВ’ЯНІ ВІКНА БІЛЬШ ВРАЗЛИВИМИ, НІЖ ПЛАСТИКОВІ?

Більшість переконані, що так, старі дерев’яні вікна частіше вилітають чи б’ються. А ще уламки скла з них небезпечніші для людей.

Лише виникла суперечка щодо рам. Хтось пише, що рами старих вікон міцно прибивали цвяхами до стіни, а сучасні рами саджають на монтажну піну чи на дюбелі з шурупами, і тому у них більше шансів вилетіти. А хтось заперечує, що добрі майстри зараз дуже міцно кріплять рами. Можливо, тут все залежить від конкретного випадку.

ЧИ ДОПОМАГАЄ СКОТЧ ЗАХИСТИТИ СКЛО ВІД РОЗБИТТЯ І ЧИ ЗМЕНШУЄ РОЗЛІТ УЛАМКІВ? ЯКІ Є АЛЬТЕРНАТИВИ ЗВИЧАЙНОМУ СКОТЧУ?

Більшість зійшлася на тому, що скотч більше допомагає знизити розліт уламків, ніж зберегти вікно. Але є свідоцтва, що у деяких будинках скло без скотчу вилетіло чи розбилося, а зі скотчем вціліло.

Також багато людей пишуть, що хрестиків скотчу недостатньо і треба заклеювати все чи майже все вікно.

Ще пропонують завісити вікно килимом, ковдрою або чимось подібним, що зупинить уламки скла. Це добрий варіант на ніч, бо в кімнату проникне менше світла, і ви будете краще спати.

У якості альтернативи звичайному скотчу люди пропонували клеїти на вікна будівельний, армований чи малярний скотч, харчову чи іншу самоклеючу плівку (наприклад, автомобільну), самоклеючі обгортки для підручників.

ЯК ВІДМИТИ СЛІДИ СКОТЧУ З ВІКОН?

Люди пропонують використати спирт, змивку для лаку, cif-крем, господарське мило, будь-яке аромамасло.

Але краще зачекати зі зніманням скотчу до тих часів, коли загроза обстрілу повністю зникне.

ЩО ЩЕ РОБИТИ З ВІКНАМИ ЗАРАДИ ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ?

Дві поради повторювали багато разів.
1. Під час тривоги тримати вікна відкритими повністю чи у режимі провітрювання. Щоб частина ударної хвилі пройшла крізь відкрите вікно, і не було сильного тиску на скло та раму

2. Вікна не закривати, а прикрити і підперти пластиковою ємністю з водою (більшість використовує п’ятилітрові баклаги). Тоді у випадку вибуху хвиля відкриє вікно і скине баклагу на підлогу. Вікно залишиться цілим. І баклага не нанесе такої шкоди, як скляна банка.

Якщо у вас немає пластикових ємностей, але є велика бібліотека, можна підпирати вікно книгами.

Повторюємо, що ці поради не є панацеєю. Але їх дотримання зберегло вже багато вікон, а комусь – здоров’я чи навіть життя.

Олена Камінська
для Погляд з Одеси

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews