В Одесі захисники і захисниці можуть отримати послуги профадаптації

З початку введення воєнного стану в Одесі, як і по всій Україні, значно зросла кількість учасників війни. Багато містян стали військовими - хтось пішов добровольцем, хтось був мобілізований на захист Батьківщини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 листопада 2022 року №1235 було внесено зміни до законодавчих актів та розширено перелік осіб, які мають право на безкоштовну професійну адаптацію.

Завдяки внесеним змінам до Постанови, з 1 січня 2023 року отримати професійну адаптацію можуть:

- особи, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, членів їхніх сімей;

- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени їхніх сімей;

- члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;

- члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності.

На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування профадаптацію можуть отримати:

- військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби та члени їхніх сімей;

- військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, та члени їхніх сімей.

Щоб отримати послуги з професійної адаптації, необхідно звернутися до Управління з питань соціальної підтримки ветеранів Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради (м. Одеса, вул. Косовська, 2-Д) та подати заяву встановленого зразка.

До заяви додаються:

- копія (сканкопія/фотокопія) індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);

- копія (сканкопія/фотокопія) посвідчення (засвідчена підписом особи), що підтверджує наявність одного із статусів;

- копія документа, що підтверджує належність до категорії осіб, визначених на період дії воєнного стану;

- копія (сканкопія/фотокопія) свідоцтва про шлюб, для дітей – свідоцтва про народження (для членів сімей осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів сімей осіб, визначених на період військового стану).

Строк професійного навчання осіб визначається робочими навчальними планами, робочими навчальними та освітніми програмами відповідно до законодавства. У разі організації навчання за робітничими професіями строк не може перевищувати 12 місяців.

Цьогоріч серед найпопулярніших напрямків навчання були: отримання водійських посвідчень, мовні курси, професії «Водолаз», «Перукар-модельєр», «Майстер манікюру та педикюру», «Кухар», «Кондитер», «Молодша медична сестра з догляду за хворими», курси масажу.

На період літніх канікул або восени під час основного навчання в школі чи іншому навчальному закладі діти наших захисників і захисниць можуть пройти безкоштовне навчання з англійської мови або за комп’ютерними програмами (від початкових до просунутих рівнів, очно або онлайн). І поки батьки боронять Україну, їх діти успішно опановують нові знання.

Як інформує офіційний сайт міста, за детальною інформацією щодо отримання послуги з професійної адаптації звертатися до Управління з питань соціальної підтримки ветеранів Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, вул. Косовська, 2-Д або за телефоном: (048) 705-18-40.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews