Понад 212 тисяч жителів Одеси продовжують отримувати пенсії в умовах воєнного стану

Пенсійне забезпечення громадян є важливою складовою базових соціальних стандартів в Україні, а реалізація їх права на пенсійне страхування підпадає під державний нагляд. Згідно з законодавчими повноваженнями, такий нагляд у м. Одесі здійснює Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради.

Так, під час проведених впродовж першого півріччя 2023 року контрольних заходів перевірялася відповідність прийнятого рішення про призначення і перерахунок пенсій, а також дотримання встановленого законодавством порядку оформлення документів. За підсумками проведеної роботи 34 пенсіонерам було доплачено майже 20 тис. грн.

Сьогодні пенсія залишається основним джерелом доходу для громадян, які з тих чи інших причин втратили свою працездатність: досягнення пенсійного віку, встановлення інвалідності, втрата годувальника та інші випадки, передбачені законодавством.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, у м. Одесі станом на 1 липня 2023 року одержувачами пенсій були понад 212,2 тис. жителів міста (на 1 січня 2023 року – 211,9 тис. осіб), яким протягом звітного періоду було призначено 5213 пенсій і проведено індивідуальний перерахунок пенсій 6708 отримувачам.

Згідно зі статистичними даними, станом на 01 липня середній розмір призначеної пенсії з урахуванням компенсаційних виплат та цільових допомог в Україні становить 5311,44 грн, в Одеській області – 4574,90 грн, у місті Одесі – 5236,32 грн (станом на 1 січня 2023 року – 4623,37 грн).

На сьогодні розмір мінімальної пенсії становить 2093 грн та на період воєнного стану Законом України «Про державний бюджет України» її підвищення не передбачено.

Проте з початку року вже проведено три етапи підвищення пенсій:

з 01.03.2023 – індексація середньомісячної заробітної плати для розрахунку пенсій;

з 01.04.2023 – підвищення пенсій працюючим пенсіонерам;

з 01.07.2023 – індексація пенсій, призначених за спецзаконами.

Водночас у серпні, до Дня Незалежності України, деякі категорії пенсіонерів (ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих тощо) отримають одноразові виплати.

У реаліях війни, коли серед пенсіонерів багато внутрішньо переміщених осіб та таких, що проживають за кордоном, ПФУ використовує нові підходи у своїй роботі, що полегшує розрахунок із громадянами. Так, пенсіонерам доступна низка онлайн-послуг через портал Пенсійного фонду чи мобільний додаток, зокрема, сервіс відновлення втраченого посвідчення тощо.

Роз'яснення з питань пенсійного забезпечення можна отримати як в районних відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) у м. Одесі, так і на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Про це повідомив Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews