В Одеській області викрито злочинну группу

До складу організованої злочинної групи, входили зокрема службові особи Одеської обласної державної адміністрації та однієї зі столичних будівельних фірм. Зловмисники заволоділи бюджетними коштами, які «зекономили» на будівництві шести амбулаторій сімейної медицини. За скоєне правопорушникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Одеській області за оперативним супроводом Служби безпеки України та під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури викрили злочинну схему ще в серпні 2021 року.

Правоохоронці встановили, що група осіб, до складу якої входять службові особи Управління капітального будівництва Одеської обласної державної адміністрації та зареєстрованого у Києві товариства з обмеженою відповідальністю, яке спеціалізується на будівництві житлових і нежитлових будівель, вчиняють злочини, спрямовані на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини в Ізмаїльському районі.

Під час досудового розслідування, документуючи протиправну діяльність, правоохоронці з’ясували, що її масштаби значно ширші і охоплюють не один район Одещини, а здійснює її організована злочинна група.

В ході кропіткої роботи слідчих, спрямованої на встановлення всіх обставин протиправної діяльності та зв’язків фігурантів, було встановлено наступне. Зорганізувавшись у стійке об’єднання, зловмисники забезпечували собі виграші у відкритих торгах на закупівлю ООДА робіт з будівництва амбулаторій загальної практики, укладали договори між УКБ ООДА та ТОВ, які обов’язково б передбачали умови щодо передоплати в формі авансових платежів у розмірі не менше 30 % від ціни договорів, підшукували субпідрядні організації для часткового виконання їх силами робіт на об’єктах будівництва задля створення видимості добросовісного виконання ТОВ взятих на себе перед УКБ договірних зобов’язань, а в облікову будівельну документацію вносили відомості із завищеними обсягами виконаних будівельних робіт як з метою неправомірного заліку авансових платежів, так і для перерахування бюджетних коштів на рахунки ТОВ за роботи, які фактично не виконувалися.

Загалом учасники організованої злочинної групи з травня по грудень 2021 року заволоділи бюджетними коштами на загальну суму понад 7 500 000 гривень, виділених на будівництво амбулаторій в Ізмаїльському, Подільському та Одеському районах.

Крім того, встановлено, що доходи, одержані злочинним шляхом, вони легалізовували, зокрема шляхом придбання автомобілів преміум-класу.

За наявності достатніх доказів, зібраних правоохоронцями, організатору та п’ятьом учасникам ОЗГ слідчі обласної поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури повідомили про підозру в організації заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою, у тому числі повторно (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України), організації складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненій організованою групою (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 ККУ), та організації розпорядження майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі вчинення правочину з таким майном, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо, частково одержано злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 ККУ).

Максимальне покарання, яке загрожує правопорушникам, відповідно до санкцій даних статей, – позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

На майно, здобуте ними злочинним шляхом, накладено арешт.

Триває слідство.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews