В Одеській області реальна загроза

За попередніми визначеннями, вологозапаси у багатьох районах півдня Одеської області сформувалися надзвичайно низькі. Кількість продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту становить від 66 до 92 мм, в Ізмаїлі – 47 мм, в орному – лише 8-18 мм, що майже удвічі менше середніх багаторічних показників. Про це йдеться в аналітичній довідці НААН про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні, передає “Бессарабія INFORM”.

На решті території країни, де спостерігається дефіцит опадів, несприятливим чинником було переважання антициклональної погоди, коли за рахунок добових коливань температури повітря та ґрунту, помірного та сильного вітру, відбувалася швидка витрата вологи із верхніх шарів ґрунту.

За даними Укргідрометеоцентру, уподовж першої декади березня опади у вигляді мокрого снігу та дощу спостерігалися переважно у північних та північно-західних областях, на решті територій їх кількість була незначною.

У Рівненській та Житомирській областях середня обласна кількість їх була близькою до норми (11-14 мм), у Київській та Сумській областях – 75-77 % декадної норми (9-10 мм), у Львівській та Закарпатській областях – 55-57 % декадної норми (8-11 мм). У Волинській, Чернігівській, Запорізькій та Донецькій областях декадна кількість опадів становила 125-133 % норми (15-17 мм).

На решті території – не перевищила 1-5 мм (8-42 % норми), в Івано-Франківській, Чернівецькій, Одеській та Миколаївській областях опадів не було зовсім. Добовий максимум опадів в окремих пунктах спостережень Донецької, Запорізької та Волинської областей становив 12-13 мм (декадна норма).

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews