Ігуменя жіночого монастиря в Одесі: Вивезти лаврську братію з України можна хіба що в кайданках

Настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря Української Православної Церкви в Одесі, матушка Серафіма оприлюднила відкритий лист до Президента України Володимира Зеленського з приводу подій навколо Києво-Печерської Лаври. Повний текст звернення вона оприлюднила на власній сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

На думку матушки Серафіми, Києво-Печерська Лавра зараз знаходиться під загрозою закриття, а її ченці - виселення зі своїх келій. «Хоча саме вони є ті, хто заселився сюди 35 років тому і відродив її в усій своїй величній красі після багатьох десятиліть панування богоборчого радянського режиму. Багато з них поклали на розбудову святині своє життя і здоров’я. Дивно, що обитель закривають в демократичній Україні, коли її віддала Церкві комуністична влада СРСР після всенародного відзначення в 1988 році 1000-ліття Хрещення Київської Русі», - йдеться у зверненні.

Настоятелька жіночого монастиря УПЦ в Одесі переконана, що нинішнє закриття монастиря стало ланкою в цілій низці дій проти Української Православної Церкви деяких посадовців. «Вони, попри всі конституційні норми, відкрито заявляють, що знищать Українську Православну Церкву в разі неприєднання її до іншої конфесії - ПЦУ. Міністр культури О. Ткаченко в своїх виступах говорить, що з Лаври мають піти керівний центр УПЦ, Синодальні відділи, духовні академія та семінарія. Хоча вони там розташовуються з перших років новітнього періоду буття Лаври. Про монахів міністр сказав, що вони мають змінити конфесійну приналежність, інакше їх виселять з келій силовики та активісти. Подібний сценарій озвучив і народний депутат М. Потураєв, який представляє владну більшість в Парламенті. Він анонсував насильницькі дії силовиків та активістів з виселення лаврських ченців в разі їх неприєднання до ПЦУ. Хоча це є протизаконний спосіб вирішення проблеми, адже таке виселення має відбуватися з дотриманням певних процедур після певних рішень відповідних органів. Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті В. Єленський неодноразово дозволяє собі ворожі висловлювання проти УПЦ, публічно демонструючи симпатії до ПЦУ. ДЕСС стала майданчиком неприхованого фаворитизму і преференцій одній конфесії та відвертої дискримінації іншої конфесійної спільноти, всупереч закону і фаховому призначенню цієї структури. Членкиня групи релігієзнавців при ДЕСС Л. Филипович висловилася щодо лаврських монахів: «Чемодан, вокзал, Росія!».

По-перше, вивезти лаврську братію з України можна хіба що в кайданках. Та й депортація громадян України без законних на те підстав заборонена. А для російської пропаганди ця ідея - взагалі вигідний подарунок. Ці заяви та дії ганьблять чиновників і накладають тінь на органи, які вони представляють. Адже жодному з лаврських ченців не висунуто органами правопорядку та нагляду за законністю обвинувачень в колаборанстві й державній зраді, не винесено жодних судових вироків. Безпідставні звинувачення ченців у тяжких злочинах, брутальні вимоги до керівного центру й відділів УПЦ покинути Лавру в разі незгоди перейти до іншої конфесіі носять всі ознаки дискримінації українських громадян і конфесійних осередків за релігійним чинником, порушення Конституції та цілої низки Законів України».

У листі до Президента України настоятелька жіночого монастиря в Одесі зазначає, що те, що відбувається зараз із Лаврою, приносить державі цілий ряд великих проблем. «Кожна з них - дуже болюча. Це й нанесення удару по іміджу України в міжнародній площині: її дискредитація серед країн світової демократичної спільноти та серед міжнародних структур з контролю за дотриманням прав і свобод людини. Це й загострення внутрішньополітичної ситуації, і порушення релігійного миру всередині держави, і дискредитація органів державної влади в очах мільйонів людей.

Ми, віряни УПЦ - такі ж громадяни своєі Вітчизни, як і ті, хто має інші релігійні уподобання. Ми всі під час президентських та парламентських виборів голосували саме за Вас і за Вашу політичну силу, дорогий Володимире Олександровичу - в надії на те, що гоніння на нашу Церкву, що їх чинив П. Порошенко, припиняться. Ми сприймаємо Вас як улюбленого народного лідера всесвітнього масштабу з демократичними поглядами та широким цивілізаційним мисленням людини Третього тисячоліття. Ви мужньо прийняли на себе, як отець нації, страшний удар війни. Ви не поїхали з України і не злякалися численних груп ворожих диверсантів, яких надсилав Путін і які полювали на Вас. Саме Вам, як Верховному Головнокомандувачу та організатору широкого міжнародного спротиву ворогам України, ми завдячуємо славетним перемогам на фронтах над ордами окупантів, що біжать під ударами ЗСУ з нашої землі! Ви змогли зробити так, що думки мільярдів людей на всій планеті б’ються в унісон із серцями українців!

Шановний Президенте України! Прошу Вас, як громадянка і патріотка України, звернути увагу на шкідливу діяльність вищевказаних посадових осіб, які порушують Конституцію і закони, завдають Україні колосальних репутаційних збитків на міжнародному напрямку, вводять в оману своє керівництво і суспільство, нагнітають внутрішньополітичну напругу, паплюжать звання державних службовців, дискредитують владу. Просимо Вашого захисту прав і свобод мільйонів українських віруючих, які зараз зазнають нищівної дискримінації за свою відданість Українській Православній Церкві. Просимо Вашого батьківського піклування про нас, громадян воюючої краіни, які в такий важкий час несуть усі тягарі цього надлюдського випробування, борючись на передовій, допомагаючи ЗСУ, збираючи кошти на лікування поранених, надаючи допомогу нужденним. Ми, як і Ви, не поїхали зі своєі країни і будемо завжди із нею. Ми терпимо ворожі блекаути, втрачаємо від смертоносного бамбардирування своє житло, ховаємо на цвинтарях рідних і близьких, ковтаємо сльози
і всіма силами наближаємо нашу славетну Перемогу - разом із Вами, наш Президенте», пише у відкритому листі ігуменія Серафима (Шевчик), настоятелька Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря, голова Синодального відділу Української Православної Церкви «Церква і культура», член Спілки журналістів України, волонтер.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews