Одеська область в зоні ризику: версія науковців на тему землетрусу

За останні 24 години у світі сталося понад тисячу землетрусів. Про це станом на 9 ранку 7 лютого повідомляється на сайті volcanodiscovery.com зі статистикою та інформацію по кожному випадку. Також науковці розповіли, де може “трусити” Україну – за їхніми словами, саме Бессарабія в зоні найбільшого ризику, адже перебуває у тому ж поясі, що і Туреччина, передає “Бессарабія INFORM”.

Так, за даними volcanodiscovery.com, у період з 9 ранку 6 лютого до 9 ранку 7 лютого було зафіксовано найсильніший землетрус силою понад 7 балів. Йдеться про той, що стався в Кахраманмараші у Туреччині. Також були 2 поштовхи між магнітудою 6 і 7, 21 поштовх між магнітудою 5 і 6, 157 поштовхів між 4 і 5 балами, 386 поштовхів із магнітудою від 3 до 4, 278 поштовхів між 2 і 3 магнітудами. Було також 344 поштовхи силою менше 2 балів, які люди зазвичай не відчувають.

Останній землетрус магнітудою 4 бали було зафіксовано у Туреччині — Газіантепі за 28 км на південь від Кахраманмараша. Він стався між 8 і 9 ранку за Києвом.

Найсильніші землетруси магнітудою понад 6 і 7 балів за останні 24 години були зафіксовані у Туреччині. Землетруси магнітудою понад 5 балів, окрім Туреччини, протягом 24 годин зафіксували також на Самоа, у Східно-Тихоокеанській височині, в Індонезії, а також на Північних Маріанських островах.

Виявляється, Україна теж перебуває на поясі, на якому стався моторошний землетрус, що сколихнув Туреччину та Сирію, адже Україна розташована на північній окраїні сейсмоактивного поясу, на якому стався руйнівний землетрус у Туреччині. Деякі люди, які проживають на території Криму та півдня України, навіть могли відчути поштовхи, які наробили лиха в Турції та Сирії.

Найпотужніші землетруси в Україні можливі на південному заході Одеської області, – саме у Бессарабії.

Про це розповів заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера в ефірі “24 каналу”.

“Землетруси на території України були і будуть у майбутньому. Річ у тім, що ми розташовані фактично на краю того самого поясу, в якому відбулися землетруси в Туреччині на кордоні із Сирією. Ми розташовані на північній окраїні цього поясу, а землетруси сталися на південно-західній”, – зазначив співбесідник.

Кендзера додав, що сильні землетруси, які відчуваються на нашій території, генерує зона Вранча. За його словами, ця зона фактично належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита, починаючи від Азорських островів через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший – у бік Камчатки.

Разом з цим експерт зазначив, що землетруси в Україні та Туреччині – не рідкість, однак вони не були такими руйнівними.

Зазначимо, 6 лютого землетрус був і біля Одеси. Поштовхи магнітудою 4,6 бала відчули в Румунії. Епіцентр – у Вранчі. Як повідомляє Інститут геології та сейсмології Молдови, в республіці о 03:26 також зафіксували землетрус магнітудою 4,5 бала.

Нагадаємо, вчора, 6 лютого, на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що він став найпотужнішим з 1939 року.

Станом на ранок 7 лютого за Києвом, виявили щонайменше 3 тисячі 381 загиблих у Туреччині, ще 20 тисяч 840 людей отримали поранення, пише Анадолу. У Сирії загинули 1444 людини, пише Reuters.

МЗС України отримало 24 звернення про відсутність зв’язку українцями, які проживають в зоні землетрусу в Туреччині, їх місця перебування встановлюють, повідомив речник Ніколенко. Інформація про українців серед постраждалих наразі не надходила.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews