В Одесі провели важливий тренінг

Для керівників медичних закладів Одеси провели тренінг щодо запобігання дискримінації медичним персоналом пацієнтів ключових груп з ВІЛ з особливим акцентом на людей, які отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ).

Тренінг проведено в рамках реалізації Міської цільової програми протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусним гепатитам і наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» (Fast Track Odesa).

Замісна терапія є визнаним в світі та найбільш економічно ефективним методом допомоги наркозалежним людям. Вживання таблетованих препаратів покращує стан пацієнта, виводить його зі сфери нелегального обороту наркотичних засобів, зменшує ймовірність ризикованої поведінки та інфікування ВІЛ, а також створює підгрунтя для подальшої реабілітації пацієнта та повної відмови від вживання наркотиків.

Наразі в Одесі у програмі ЗПТ беруть участь 675 пацієнтів, які безкоштовно отримують лікування, а також консультації соціальних працівників та психологів. Позитивним здобутком є той факт, що за сім років роботи програми в нашому місті не виявлено жодного нового випадку інфікування ВІЛ у людей, які отримують замісну терапію.

Пункти замісної терапії в Одесі працюють на базі міського Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, міського психдиспансеру, а також в Центрах первинної медико-санітарної допомоги №3 та №18. Слід зазначити, що стратегія Міністерства охорони здоров'я України щодо розвитку замісної терапії передбачає розширення можливості видачі препаратів ЗПТ на первинному рівні медичної допомоги із залученням сімейних лікарів, для чого Національною службою здоров'я розроблено відповідний пакет медичних послуг. Це підвищує доступність лікування для пацієнтів і сприяє їх соціалізації, - пише сайт мерії.

Ефективна робота сімейних лікарів з впровадження замісної підтримувальної терапії, відсутність стигматизації та побудова довірчих відносин з пацієнтами дозволяють забезпечити комплексну медико-соціальну підтримку наркозалежних людей та попереджують розповсюдження ВІЛ та вірусних гепатитів серед ключових груп.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews