В Одеській області хворий три тижні лікує зуб: у медичному закладі не працює генератор

У Ренійській лікарні, на базі №1, де знаходиться поліклініка та Служба сімейної медицини, є серйозна проблема – немає стабільного енергопостачання.

Якщо в портовій лікарні електрика є практично завжди, то в корпусах по вулиці Дунайській відключають так само, як і населення – непередбачувано. Звідси – безліч проблем:

неможливо записатися на прийом до сімейного або іншого лікаря (у нас же з деяких пір електронні черги!);
сімейний лікар не може дати електронний напрямок до профільного фахівця;
лікар не може виписати безкоштовний рецепт за системою «Доступні ліки»;
громадянин не може укласти договір із сімейним лікарем, якщо його досі немає, або переукласти, якщо хоче лікуватися в іншого лікаря;
без електроенергії неможливо зробити кардіограму, не працюють флюорограф, рентген, УЗД-апарат та стоматологічний кабінет.

— Вже третій тиждень лікую зуб, — розповідає чоловік, який сидів біля дверей стоматкабінету у темному коридорі на третьому поверсі. – З ранку світло було, але о дев'ятій годині вирубали. Я не розумію, чому лікарні не можуть запустити генератор? Вирішив сьогодні сидіти до останнього — може, мені пощастить — дадуть 220?

Пацієнти запитують: чому в лікарні на вул. Дунайській не запускають генератор у періоди відключень? Адже його запускають у сусідній будівлі міськради, де працює «Пункт незламності», і люди приходять сюди заряджати телефони.

Відповісти на це запитання у порталі Одеса-Рені попросили генерального директора Ренійської міської лікарні Олега Бурлю.

— Генератор у нас є, але він споживає 20 літрів дизпалива на годину. Навіть якщо ми запускатимемо його на 3-4 години на день, на місяць це виллється у великий обсяг. Закупівлі ПММ, як відомо, проводяться за тендерами. Останні два тижні наша бухгалтерія займалася цим питанням. Тендер виграла фірма, яка запропонувала ціну на 1 гривню дорожче, ніж чинні середньостатистичні ціни країни. Коли ми почали шукати цю фірму, з'ясовувати, де вона знаходиться і звідки постачатиме пальне, то з'ясували, що на цьому постачальнику числиться 126 судових позовів. Тобто і паливо дорожче, і репутація дуже сумнівна. Нам вдалося скасувати результати цього тендеру. І зараз належить розпочинати процедуру закупівлі за новою, на що знову піде час. Багато хто зараз запитує: чому ми не займалися цим питанням у червні-липні? Тоді ми не знали, тоді ніхто не знав, що будуть цілеспрямовані ракетні удари по інфраструктурі України, що будуть періоди, коли знеструмлено всю країну.

— Це зрозуміло. Але давайте шукати вихід із ситуації. Я маю питання з погляду пацієнта. Людина захворіла, в електронну чергу записатися не може, прийшла зранку раніше і сидить, як у старі часи, до реформи охорони здоров'я, у «живій черзі». Сімейні лікарі, як я бачу на практиці, навіть без електрики ведуть прийом. Але сімейний лікар у разі потреби не зможе дати електронний напрямок до профільного фахівця, наприклад, на УЗД – усі комп'ютери «вирубалися». Як бути? Лікар сімейної медицини може дати напрямок просто на папірці, написавши від руки?

— В принципі може. Ми разом із Службою сімейної медицини зараз покроково відпрацьовуємо всі алгоритми дій.

-Але, з точки зору медустанови, якщо прийом хворого не зафіксований у системі Національної служби здоров'я (НСЗУ), робота, що проводиться лікарями, не видно. Де-юре медобслуговування відсутнє – і завтра ренійським медустановам не надійде фінансування. Чи є такий ризик?

— Теоретично так, але ми робимо все можливе, щоб не пропустити жодного випадку. Медсестри, які переважно займаються занесенням інформації до бази та іншими діями, навіть беруть цю роботу додому. Але вдома сьогодні кожен має ще свої проблеми. Важко.

-Перебої з електропостачанням – по всій Україні. Реформа, яка проведена МОЗ, з електронними чергами, електронними напрямками тощо – все, що придумали реформатори, без 220 вольт не діє. Причому завтра ця проблема не вирішиться – потрібен новий алгоритм роботи. Чи розуміє це міністерство? Чи готує якісь рекомендації нові нормативні документи? Питання не до вас, Олег Костянтинович, просто голос кричущого. Але є питання і до вас – чи можливо лікарню на вул. Дунайській підключити до залізничної лінії?

— Я спілкувався з енергетиками на ці теми, вони твердять, що це неможливо. Так, в дев'яності роки, коли були т.зв. віялові відключення, всі об'єкти критичної інфраструктури – дитячі садки, школи, лікарні, хлібозавод та ін. — за жодних умов не відключалися від електропостачання. Але останніми роками містом змінювали опори, тоді, як розумію, і поміняли стару систему. Ми ставили енергетикам питання: чи взагалі можна наш лікарняний конкурс не відключати? Відповіли: ні, ніяк не можна.

Міська рада, особисто міський голова Ігор Вікторович Плєхов намагається знайти вихід із ситуації, ведуться переговори про те, щоб подачу електроенергії продовжили хоча б до 13:00, що дозволить нам встигати з прийомом пацієнтів. Однак домовленості сьогодні можуть скасувати завтра. Сьогодні ніхто не може дати жодних гарантій. Єдине, що поки що стабільно, – подача електроенергії на базу №2, до колишньої портової лікарні.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews