Відключення електроенергії призвели до псування майна жителів Одеської області: вся правда

Аварійні та стабілізаційні відключення електроенергії супроводжуються непередбачуваними «стрибками» напруги, часто понад 250 вольт. Це може спричинити поломку електропобутових приладів.

Вже постраждало майно Ренійської міської лікарні:

— Вийшов з ладу електрокардіограф BTL-08 англійського виробництва, яким ми користувалися п'ять років, — розповідає лікарка Алла Журавльова. — Поламався також електрокардіограф 2007 року випуску, та він старий, але чинний. Коли лікарня його купувала, він коштує 7 тисяч гривень, а зараз такий самий, ми цікавилися, коштує близько 100 тисяч гривень – бо комплектуючі японського виробництва. Передбачити поломку ми не могли: успішно зробили кардіограму перших двох пацієнтів, а на третьому апарат вийшов із ладу.

За словами лікаря, у неї залишився у розпорядженні лише один діючий електрокардіограф. Але, на щастя, аналогічні прилади є у приймальному покої, хірургії та реанімації портової лікарні, а також Службі сімейної медицини.

Деякі мешканці Ренійської громади також постраждали від нестабільного напруження у мережах. Майстри, які надають послуги з ремонту електропобутових приладів, кажуть, що викликів стало вдвічі-втричі більше.

Портал Одеса-Рені зв'язався з прес-службою «ДТЕК Одеські електромережі» з проханням пояснити, як користуватися електроприладами, щоб мінімізувати ризики.

Фахівці відзначили, що відключення бувають двох типів – аварійні, які неможливо спрогнозувати, та стабілізаційні – для балансування роботи енергосистеми.

«ДТЕК Одеські електромережі» дають своїм абонентам чотири рекомендації:

Якщо у вас зникла електрика через стабілізаційне відключення за графіком, відключіть від мережі всі енергоємні прилади: пральні машини, чайники, бойлери, електронагрівачі, електроопалення, електроплити. А також вимкніть світло у приміщеннях, де в цей час не знаходяться люди;
Після того, як у вас з'явилася електрика, одночасно не включайте всі енергоємні прилади (обігрівачі, бойлери, електроплити, електрочайники тощо). Якщо у вас вдома кілька енергоємних приладів, обмежтеся включенням до мережі одного приладу, а інший увімкніть в інший період часу, обов'язково відключивши попередній;
Енергоємні прилади, що мають таймери включення, запрограмуйте на роботу вночі з 00:00 до 06:00 ранку;
Споживачам, які мають у використанні електродвигуни та насосну станцію, рекомендуємо їх відключати від мережі (електродвигуни дають надзвичайно високе навантаження на електромережі під час свого пуску). Включайте їх у мережу через 20-30 хвилин після появи електроенергії.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews