Проведено аналіз назв понад 2200 вулиць Одеси: зачистка

Починаючи з червня 2022 року, відбулося п’ять засідань міської історико-топонімічної комісії з питань перейменування об’єктів міської топоніміки.

Було прийнято рішення щодо застосування комплексного підходу у перейменуванні вулиць міста, а також запропоновано створити тематичні мікрорайони. Наприклад, мікрорайон композиторів або письменників, або гастрономічний.

За ініціативою історико-топонімічної комісії була створена робоча група з числа експертів та розроблена інтерактивна карта з відображенням усіх вулиць, що підлягають перейменуванню.

Проведено аналіз назв понад 2200 вулиць Одеси з метою виявлення необхідності їх перейменування відповідно до встановлених критеріїв.

З метою забезпечення належного вживання державної мови, згідно з висновками експертного дослідження ОНУ ім. І. І. Мечникова історико-топонімічною комісією прийнято рішення щодо унормування назв 22 топонімічних об’єктів у місті Одесі.

Також прийнято рішення щодо перейменування 164 вулиць, з яких:
- з назвами, що ототожнюються з назвами російських (білоруських) міст та інших географічних, історичних та культурних об’єктів російської федерації, які не пов’язані безпосередньо з українською історією, - 50 вулиць;
- назви на честь 8 березня - 17 вулиць;
- з іменами російських воєначальників, постатями, які не мають відношення до Одеси, – 97 вулиць.

Крім того, прийнято рішення рекомендувати Одеській міській раді перейменувати 10 вулиць в Одесі та надані пропозиції щодо нових назв. З них 8 вулиць вже перейменовані рішенням сесії.

Зібрано понад 150 пропозицій щодо нових назв топонімів.

Остаточні варіанти перейменування топонімів прийматимуться рішенням Одеської міської ради.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews