Думка: В Одесі завдяки підтримці мера Геннадія Труханова навіть під час війни люди не залишені наодинці з проблемами

Успішний досвід Одеси з протидії ВІЛ представлений на міжнародній конференції Fast Track Cities 2022 у Севільї.

Понад тисячу людей з усіх частин світу зібралися поділитися досвідом в реалізації Глобальної стратегії «90-90-90»: 90% людей з ВІЛ знають про свій статус, з них не менш як 90% отримують антиретровірусну терапію, з них у 90% пацієнтів у крові не визначається вірусне навантаження. На конференції визначені нові цільові орієнтири «95-95-95» для подальшої роботи.

В Одесі продовжує працювати Міська цільова програма протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусним гепатитам і наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» (Fast Track Odesa). Незважаючи на війну, обсяги тестування на ВІЛ не зменшилися, а навіть збільшилися. Якщо за перше півріччя 2021 року в медзакладах Одеси було проведено 8388 тестувань на ВІЛ, то за шість місяців поточного року протестовано 12 126 людей, виявлено 1096 випадків ВІЛ, з них антиретровірусну терапію вже отримують понад 95%, повідомляє сайт мерії.

Також продовжується реалізація стратегії «зниження шкоди» для наркозалежних людей та видача препаратів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). В Одесі працюють чотири пункти ЗПТ — при Міському центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, міському психдиспансері, Центрах первинної медико-санітарної допомоги №3 і №18. За пів року кількість людей, які отримують ЗПТ у рамках комплексної медико-соціальної та психологічної допомоги, зросла з 642 до 675 осіб.

«В Одесі завдяки підтримці мера Геннадія Труханова навіть під час війни люди не залишені наодинці з проблемами, робота з подолання епідемії ВІЛ триває. Сьогодні одні воюють на передовій, а інші роблять роботу на місцях, щоб люди відчували захист і підтримку», - зазначив директор благодійного фонду «Альянс громадського здоров'я» Андрій Клепіков.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews