Геннадій Труханов: В Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс «Імперського та радянського минулого»

У дописі, який мер Одеси Геннадій Труханов написав у соцмережі Фейсбук, він нагадав, що стартують консультації з громадськістю у форматі інтернет-конференції, передбачені Статутом міста, за підсумками якої буде сформульовано основні позиції для голосування.

Мер закликав всіх одеситів, включаючи прихильників знесення пам'ятника, скористатися демократичною процедурою. «Одеса – прифронтове місто, яке об'єдналося у своїй рішучості дати відсіч окупантам. Наша країна протистоїть не лише армії ворога. Українська війна за свободу та незалежність – це й цивілізаційне протистояння. Свобода проти рабства. Прогрес проти середньовіччя. Воля проти покірності. Відвага проти боягузтва. Правда проти брехні. Демократія проти диктатури та вандалізму».

Геннадій Труханов оприлюднив і власну думку щодо майбутнього пам'ятника на Катерининській площі та інших історичних та культурних об'єктів, пов'язаних з імперським та радянським періодом історії України. «Своє особисте ставлення до цього питання я озвучував уже неодноразово. У цьому зверненні постараюся резюмувати позицію:

1. Я проти того, щоб підходити до своєї історії вибірково. Переписування та забуття свого минулого згодом призводять до фатальних помилок у майбутньому. Найкращий приклад – сучасна росія. Де старанне переписування сторінок своєї історії призвело до того, що народ, який «переміг фашизм», у ХХІ столітті став його офіційним правонаступником.

2. Історію слід не переписувати, а переосмислювати.

3. Впевнений, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс «Імперського та Радянського минулого». Куди має бути переміщена частина архітектурних пам'яток Одеси.

При цьому наш обов'язок – допомогти майбутнім поколінням українців сформувати ставлення до сторінок минулого нашої країни. Показати, наскільки важким і багаторічним був шлях до здобуття свободи та незалежності України. Апофеозом якого стала перемога українського народу у кровопролитній війні за незалежність проти росії.

Все буде Україна». – пише мер Одеси.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews