Ситуація в Одеському регіоні та Придністров’ї

За останні кілька днів РФ завдала ударів по інфраструктурним та цивільним об'єктам в Одеському регіоні, як повідомляють Факти ICTV

23 квітня, за день до Великодня, внаслідок ракетного обстрілу Одеси 8 людей загинули та 18 людей постраждали, у тому числі й тримісячна дітина.

обстріл Одеса

27 квітня був уражений міст через Дністровський лиман. Ворог намагається відрізати частину одеської області, та створити напруженість на фоні подій у Придністров’ї.

Як передає спікер Сергій Братчук: «Нажаль наші прогнози справдилися про те що існує до цього часу висока вірогідність нанесення саме ракетних ударів по наших об’єктах інфраструктури. Ворог намагається бити по, підкреслюю,  гуманітарних коридорах, для країни-терориста російської федерації це не дивно. Чергове хотілось би закликати всю світову спільноту визнати Росію не просто спонсором-тероризму, а державою-терористом. Але хочу особливо підкреслити, що з огляду на ці обстріли та події на території невизнаного Придністров’я, а Придністров’я це тимчасова окупована територія республіки Молдова з боку російської федерації, наші сили оборони мають і досвід і сили і засоби для того щоб захистити Одещину, Україну, від будь-яких провокацій з боку російських окупантів. Ми готові до розвитку будь яких подій, не дивлячись на ти провокативні  дії, які, знову таки прогнозували з боку російської федерації. Наші захисники готові, мотивовані, і всі ми знаємо що Україна переможе.”

міст через Дністровський лиман

обстріл з моря

"Удар по залізничному мосту біля Затоки - це не тільки про воєнні діі. Це ще й удар по нашому експорту і відрізання Дунайських портів (Ізмаїл, Рені, Кілія) від української економіки. Вже зараз можна з великою долею імовірності говорити про те, що головна ціль росіян в цій війні - повна деіндустріалізація України (незалежно від результатів бойових дій)." - про це на фейсбуці написав радник голови МВС Вадим Денисенко.

З початку спроб російської армії наступу на Донбасі, які не мали успіху, Росія хоче відкрити другий фронт з боку Придністров'я, змусити збройні сили України перекидати війська до Придністров'я у бік Одеси, щоб відтягнути хоча б частину військ з донецького напрямку.

Тим часом російські медіа та пропагандисти вже почали готувати росіян до війни з Молдавією під виглядом «спецоперації зі звільнення Придністров'я».

Ситуація у Придністров'ї

25 квітня та 26 квітня у Придністров'ї сталася серія вибухів та обстрілів. З гранатометів обстріляли будівлю міністерства держбезпеки невизнаної республіки в Тирасполі (у ньому почалася пожежа). У селищі Маяк було підірвано дві вишки, які транслювали російське радіо та атакований військовий аеродром. Вибух стався приблизно в 10 км від кордону з Україною. Рада безпеки Придністров'я повідомила про напад на військову частину в районі села Паркани. Російські агентства повідомляли і про два вибухи біля будівлі міноборони невизнаної республіки.

обстріл в Тирасполі

Версію, що «Київ хоче втягнути» Молдову та Придністров'я «у конфлікт, що вибухнув з його вини», стали розганяти російські пропагандисти.

До редакційної пошти молдавського видання ava.md надійшов лист від співробітників придністровського «МДБ». Вони, усвідомлюючи, що росія намагається розпочати бойові дії в регіоні Придністров'я, розкрили список російських агентів, яким поставлено завдання створити «привід для війни». Над цим працює група агентурного апарату 74 розвідувального центру штабу Західного військового округу вс рф з місцем дислокації в м. Тираспіль.

Місцеві жителі отримують СМС від начебто ЗСУ, в яких міститься попередження про ракетний удар.

Генштаб повідомляє що оперативні підрозділи російських військ на території "придністров'я" приведені у повну бойову готовність.

Також у ПМР оголосили заклик громадян на "спеціальні збори". Мета зборів - "забезпечення 100% укомплектованості особового складу Миротворчого контингенту Придністровської молдавської республіки, а також забезпечення зайнятістю працездатного населення республіки". Про це повідомляють у Головному розвідувальному управлінні Міноборони України

«Придністров'я може піти білоруському сценарієм – підтримка росії без вступу в активну фазу війни», – прокоментували у РНБО.

У Придністров'я немає спільного кордону з Росією, це не дозволяє перекинути туди потрібні кадри та військову техніку, крім повітря. Небо же надійно прикриває Одеська ППО.
У цьому випадку повернути контроль за сірою зоною ПМР можна швидко і безболісно, ​​за згодою Молдови.

Весь цей час існування ПМР трималося не так на російських військах, як на «тихих» відносинах з Україною. Всі ці неписані «правила гри» керівництво ПМР давно прийняло і намагається дотримуватися. Немає жодних сумнівів: влада ПМР абсолютно не горить бажанням йти воювати. Будь-яке військове загострення з Україною стане для них пострілом у власну ногу і однозначно закінчиться ліквідацією власної квазінезалежності. Молдова за підтримки Румунії явно не проґавить шансу відновити свою владу в регіоні.

Так само і жителі регіону, як і будь-які нормальні люди, теж воювати не збираються — тим більше проти України.
Безперечно, Україна теж не має бажання і військової необхідності відкривати ще один, «придністровський» фронт нинішньої війни.
Залишається єдиний бік, зацікавлений у втягуванні «ПМР» у нинішню війну — російська федерація. Це очевидно будь-якій розсудливій людині, особливо якщо ця людина живе в Придністров'ї.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews