Єпископ ПЦУ в Одесі: Молю Воскреслого Христа, щоб Він оновив наші духовні сили

Керуючий Одеською єпархією Православної Церкви України Преосвященнійший єпископ Одеський і Балтський Афанасій оприлюднив Пасхальне послання.

Воно призначене боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Одеської єпархії Православної Церкви України.

Дорогі брати і сестри!

Христос воскрес!

Серед християнських свят особливою урочистістю, особливою радістю відзначається свято Святої Пасхи.

Святкувати Пасху — це значить усім серцем відчути і пізнати силу та велич Воскресіння Христа. Святкувати Пасху — це значить бути учасником Його Воскресіння.

Святкувати Пасху — це значить стати морально оновленою людиною. Святкувати Пасху — це всім серцем і всім розумом дякувати Богу за Його невимовний дар — дар Воскресіння, дар любові.

Воскресіння Христове стало запорукою вічного життя людства. У час смутку і скорботи, коли ми переживаємо смерть наших близьких, Воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію. Воно дає нам силу, щоб перемагати сум і тугу. Воскресіння Христове єднає живих і померлих в одну сім’ю. Воскресіння Христове дарувало людині найдосконалішу радість.

Воскресіння Христове спонукає нас боротися з гріхом. Воно запалює нас прагнути до моральної чистоти, до святості. Воскресіння Христове надихає нас на боротьбу проти неправди та кривди. Воно надихає нас на труд і побожне життя.

Воскресіння Христове — це основа нашої віри та її опора. Своїм Воскресінням Ісус Христос показав істинність Свого Божества, вічність Свого вчення, спасенність Своєї смерті, велич і силу благодатних дарів, які подаються в заснованій Ним Церкві.

Воскресіння Христове дало новий напрямок життю людини. Воно зробило земне життя осмисленим і цілеспрямованим. У майбутньому — не смерть, не загибель, не знищення, а інше існування, «іншого, вічного життя початок».

Воскресіння Христове — настільки важлива подія, що святий апостол Павло визначає ним істинність усього християнського вчення: «Якщо Христос не воскрес, — каже він, — то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1Кор.15,14). Він навчає, що у Воскресіння Христове треба вірувати, щоб спастися: «Якщо вустами твоїми будеш сповідувати Ісуса Господом і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся» (Рим.10,9).

Воскреслий Христос особливо звертає увагу учеників на Своє тіло, щоб показати, що з Ним сталося Воскресіння, що вони справді бачать і відчувають на дотик те ж саме тіло, яке страждало на хресті, а тепер прославлене і змінене Воскресінням.

Євангелист розповідає про це так: «Сам Ісус став посеред учеників Своїх і сказав їм: мир вам! Вони схвилювалися і злякалися, гадаючи, що бачать духа. Але Він сказав їм: чого хвилюєтесь, і чому такі думки входять до сердець ваших? Погляньте на руки Мої і на ноги Мої; це Я Сам. Доторкніться до Мене і роздивіться; бо дух тіла і кісток не має, як бачите у Мене. І, сказавши це, показав їм руки і ноги. Коли ж вони від радості ще не вірили і дивувалися, Він сказав їм: чи маєте тут якусь їжу? Вони подали Йому частину печеної риби і стільниковий мед. І, взявши, їв перед ними» (Лк.24,36-43).

Воскреслий Христос, за словами ап. Павла, — «первісток серед померлих» (1Кор.15,20). Отже, у Своєму Воскресінні Він став початком і нашого воскресіння. Смерть для християнина тепер втратила свою жахливість. Ось чому в ці пасхальні дні свята Церква урочисто співає: «Смерті святкуємо умертвіння!»

Прагнення людини до благоденства на землі, до всього найкращого в житті духовному, родинному, громадському — все це необхідний наслідок цієї істини.

Страждання теперішньої війни, посилюють в людстві жадання миру. Мир на нашій землі став невідкладним завданням для усіх християнських Церков, усіх людей доброї волі.

Вже протягом двох місяців російська агресія сіє смерть на багатостраждальній Українській землі. В українських містах винищують не тільки людей, але й усе живе.

Тому і наша свята Церква закликає всіх своїх вірних примножувати свої молитви для встановлення справедливого миру.

Ми віримо, що заклик до миру нашої Церкви знайде відгук у серцях всіх, хто прагне миру, справедливості й любові всіх, хто близько бере до серця страждання не в чому не повинних людей; всіх, чия свідомість не може змиритися з страшною війною.

Передаю свої пасхальні вітання керівникам міста Одеси та Одеської області, силових відомств, нашим відважним військовослужбовцям, волонтерам та медичним працівникам.

Вітаючи всіх зі святом Воскресіння Христового і разом з вами святкуючи цей Великий День, молю Воскреслого Христа, щоб Він оновив наші духовні сили для добрих справ, для нашої Перемоги та миру, щоб ми сподобилися увійти в нове життя у Христі Ісусі, Господі нашому, Якому належить всяка слава, честь і поклоніння на віки віків. Амінь.

Воістину Христос Воскрес!

З любов’ю у Христі Воскреслому,

Божою милістю

Єпископ Одеський і Балтський +Афанасій
Голова регіонального управління
військового духовенства «Південь»
Пасха Христова 2022 року Божого
місто Одеса

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews