Голова групи «Олсідз»: ЄС може заборонили експорт олії з України

Голова Ради директорів групи AllSeeds В'ячеслав Петрище очікує запровадження жорсткої заборони на перевалку олії терміналами, переобладнаними із нафтових

"Вперше подібна практика виникла на Дунаї, через який у перший рік війни перевалювалися всі вантажі. На якість терміналів у цей період мало хто звертав увагу. Очищали нафтобази, переводили їх у режим навантаження олії. У тій же Туреччині, куди відправляли олію з таких терміналів, заплющували на це очі. Але після гучного скандалу, в епіцентрі якого Україна опинилася в 2008 році, в Європі імпорт такої олії заборонено. Відповідно до норм НАССР, запроваджених у Європі після 2008 року, це заборонено. І при транспортуванні олії ця вимога в Україні виконується - ніхто в залізничних цистернах олію після нафтопродуктів не перевозить", сказав він у інтерв’ю раніше.

За його словами, Європа - один із основних ринків, куди Україна експортує олію сьогодні. І якщо така олія потрапить до ЄС, може повторитись ситуація 2008 року, коли в Євросоюзі повністю заборонили експорт олії з України.

"Танкери після нафтопродуктів замивають, але це нічого не змінює. Авто і залізничні цистерни теж замивають, але це ні на що не впливає. Є стандарти Європи. Подобається нам це чи ні", - наголосив Петрище в коментарі ЦТС.

"У 2008 році я спілкувався з Єврокомісією персонально і в купі з європейськими компаніями, і з асоціаціями. Ми намагалися пояснити, що це безпечно і все таке інше, і що не всі в Україні це роблять, і що багато хто збанкрутує, в тому числі в Європі (там прийняли рішення повернути з прилавків всю продукцію, де є соняшникова олія; і можете уявити які збитки європейські компанії понесли), і все таке… Відповідь була дуже чітка: "нам начхати на ваше фінансове становище, замість вас прийдуть інші – ті, хто не порушує наших законів". Крапка. Велика і жирна, як наша олія. І просто був заборонений імпорт у Європу всієї продукції з України", - нагадав ЦТС голова ради директорів AllSeeds.

"Сьогоднішні бізнесмени і урядовці досить молоді - у 2008 році вони ще до школи ходили і не знають цього, але "незнання законів не відміняє відповідальність". Я знаю, як це було, і точно знаю, як воно буде…", - додав він.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews