Відомий одеський блогер розкриває таємниці старих поховань на Другому християнському цвинтарі

Відомий одеський блогер Сергій Ельміра в компанії з краєзнавцями-некропалістами Олександром Іванець-Тірбахом та Ігорем Косюгою вкотре відвідав старий одеський Другий Християнський цвинтар. Метою походу було фіксування різних старих надгробків, а потім пошук усієї доступної та недоступної інформації щодо цих поховань.
Сергій Ельміра поділився знайденим матеріалом.

Нікшич Георгій Христофорович (1853-09/22.05.1910) – голова правління Одеського Товариства взаємного страхування від вогню майна, член Ради Одеського Товариства взаємного кредиту, член Одеського Слов'янського благодійного товариства. Помер на 57-му році від туберкульозу легень, яким хворів останні роки, залишивши після себе дружину та 4 дітей. Примітно, що незадовго до цього Нікшич відзначав 25-річчя служби Товариства взаємного страхування від вогню майна. З некрологу, опублікованого 11 травня 1910-го в "Одеських новинах", дізнаємося, що винесення тіла Георгія Христофоровича "відбулося 11 травня о 10 годині ранку з будинку №7 Коблевською вулицею до Стрітенської церкви (ця церква до 1930-х була в центрі Нового базару), а звідти, о 4-й годині дня, на Новий цвинтар (так на початку ХХ століття називали Другий Християнський цвинтар)».

Гегелашвілі Григорій Луарсабович (09.10.1886-16.07.1928) – лікар-хірург. Був вбитий фельдшером Сонченком (за іншими даними він був чекістом). Газета "Шквал" 1 вересня 1928 року писала: "Справу про вбивство активного громадського діяча-лікаря Гегелашвілі закінчилося слуханням. Вбивця-Сонченко засуджений до десяти років позбавлення волі з суворою ізоляцією та обмеженням у правах на 5 років".
З "Казанського медичного журналу " (том 24, №10, 1928 р.) ми дізнаємося, що " вбивство було з особистих спонукань " . Ну, і, судячи з знайдених згадок цього випадку в інших публікаціях, Сонченко заслуженого покарання не поніс, бо незабаром був звільнений.

І наприкінці вишенька на торті! Остання на сьогодні історія відноситься до одного з восьми найстаріших поховань на цвинтарі і найкрасивішому з цих восьми. Її надгробок у вигляді мармурового ангела є пам'яткою мистецтва і знаходиться на центральній алеї, неподалік церкви. Лише нещодавно завдяки краєзнавцю Віктору Михальченку вдалося розгадати загадку цього поховання. Шостак Лідія Іванівна (уроджена Порохня) (11.11.1858-28.10.1886). На момент смерті дівчині було повних 27 років (пару тижнів не вистачило до 28). Батьком Лідії Іванівни був генерал-майор, дворянин Іван Євдокимович Порохня, а її чоловіком, і це вдалося підтвердити лише нещодавно (вже після публікації ролика), виявився відставний поручик Олексій Олександрович Шостак. Олексій Олександрович – син колишнього наказного отамана козачого війська, а потім коменданта міста Одеси генерал-майора Олександра Андрійовича Шостака та його дружини Терезії Петрівни. До речі, у цьому ж палісаді, поряд з Лідією Іванівною, лежать і сестра Олексія Олександровича - Єлисавета Олександрівна Синіцина (уроджена Шостак) (25.06.1843-15.01.1897). Сама ж 27-річна Лідія Іванівна Шостак померла 28 жовтня 1886 року в Герберсдорфі від легеневих сухот. В Одесі, на Другому Християнському цвинтарі, була похована 10 листопада 1886 року.

Ось такі історії давно забутих поховань на Другому Християнському цвинтарі ми намагаємося відновити за архівними газетами, метричними записами та звичайними спогадами сучасників. Мій ролик додається. Приємного перегляду.

Сергій Ельміра
Для інтернет видання Погляд з Одеси

Processed with MOLDIV
Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews