Відомий лікар розповів одеситам про можливі небезпечні наслідки підриву Каховської ГЕС

Доктор Євген Комаровський розповів, які ризики для здоров'я українців несе підрив Каховської ГЕС.

За його словами, крім мін, що дрейфують у воді, і токсичних речовин, ця катастрофа несе ще й інші ризики для здоров'я, які не такі очевидні.

Можливий ще й спалах кишкових інфекцій. «Багато хто забуває, що Дніпро впадає в Чорне море. Каховська трагедія – це не лише 18 мільярдів кубометрів питної води. Це і цвинтарі, це ферми, це добрива, це сотні тисяч вигрібних ям і туалетів, це гній, це каналізаційні системи, які опинилися під водою, це сміттєзвалища, це цвинтарі домашніх тварин, це сотні тисяч тонн загиблої риби, і все це - у Чорне море. І від дельти Дніпра до пляжів Одеси 100 км».

Лікар вважає, що в зоні ризику знаходяться також Румунія та Болгарія. Ризик кишкових інфекцій – це не лише ризик спалаху тифу чи холери. Це і банальна, але смертельно небезпечна кишкова паличка і сальмонела.

Найголовніший ризик – це питна вода. Комаровський закликав усіх вживати тільки бутильовану воду, обов'язково кип'ятити від 3 до 5 хвилин, користуватись пігулками для дезінфекції питної води. Дезінфікувати необхідно все, що можна, особливо те, що пов'язане з їжею. Найдоступнішим і недорогим засобом лікар вважає звичайний відбілювач, який повинен містити гіпохлорит натрію. 5% відбілювач розбавляється 15 мл. на 3 літри води.

Цим розчином необхідно дезінфікувати всі поверхні. Не можна пити напої з льодом, якщо невідомо, з якої води він був зроблений.

Руки необхідно мити з милом щонайменше 20 хв., користуватися санітайзерами.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews