За песимістичними прогнозами бюджет Одеси не доотримає 1 млрд. 700 млн. грн

Заступник Одеського міського голови директор Департаменту фінансів Одеської міської ради Світлана Бедрега розповіла про бюджет Одеси.

Січень-лютий закінчився з нормальними показниками, планові показники перевиповнені, є темп росту. В березні були складнощі. Не сплачувалася плата за землю і податок на нерухомість, лише пізніше було сказано, що він не сплачується на тих територіях, де активні бойові дії. І звичайно декілька місяців – це березень, квітень, в які бюджет втратив надходження. Ці місяці стали негативними для поповнення бюджету.

Не виконували показники, не досягли темпи росту минулого росту. За песимістичними прогнозами бюджет Одеси не доотримає 1 млрд.700 млн. грн., це майже 20 відсотків. У травні та червні прогнози стали більш позитивними і за новими прогнозами на сьогоднішній день ми не доотримаєм біля 1 млрд. 800-900 млн, але сподіваємось, що ця цифра зменшиться.

Світлана Берега розповіла про формування бюджету Одеси. В першу чергу, він складається з податку на доходи фізичних осіб. Цей показник складав до 60%. Сьогодні він складає 65%. Збільшення на 4% - це згідно Закону про Державний бюджет для того, щоб територіальні громади підготувалися до зими, по місту Одесі це близько 500 млн. А також податок на доходи фізичних осіб із грошової виплати військовослужбовців. Це більше ніж 160 млн грн в місяць, а за 2022 рік - біля 1 млрд грн. Це вагомий внесок в наповнення бюджету.

Зменшення надходжень в бюджет за рахунок того, що не сплачується плата за землю і податок на нерухомість.

«Ще один значущий податок – це акцизний податок з роздрібної торгівлі і акциз на паливо. Саме ці кошти ми планували витратити на ремонт доріг. Ми отримували його тільки два місяці, потім ми його не отримували.

Гуманітарна допомога за гранти. Ми отримали дуже багато гуманітарних вантажів.

Велика допомога від міжнародних донорів та Комітету Червоного Хреста.

Ми внесли зміни в бюджет і всі не першочергові видатки, які були заплановані на окремі департаменти управління, ми зменшили і за рахунок них сформували резервний фонд. Спочатку це було близько 30 млн, зараз резервний фонд складає 1 млрд. З цього фонду надаємо на видатки на підтримку тероборони та збройних сил України, на видатки, пов’язані з цивільним захистом населення, тобто робимо перерозподіл. Але це робиться так, щоб жодні напрямки соціальних програм не були зменшені. Ми маємо надію, що, незважаючи на складнощі, в наступному році всі проекти будуть реалізовані», - розповіла Світлана Бедрега.

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews