Торгівля попереду: на Одещині виросла кількість ФОПів

Кількість ФОПів в Одеській області за 2018 рік збільшилася на 3,2%. Найшвидший приріст продемонстрували підприємці ІТ-сегменту, хоча найбільше дрібного бізнесу зосереджено в торгівлі. Про це йдеться у дослідженні YouControl.

 

За підсумками 2018 року кількість фізичних осіб-підприємців (ФОПів) в Одеській області збільшилася на 4 тис., що є приростом на 3,2%. Для порівняння, у Харківській області цей показник виріс аж на 9%, у Львівській на 8%, а в Дніпропетровській на 5%. Причому загальний приріст в Україні ледве досягає 4%.

На початок 2019 р., за даними аналітиків системи для перевірки контрагентів YouControl, в Україні налічувалося 131 тис. дрібних підприємців, з них  106 тис. припадає на Одещину. Протягом 12 місяців в Одеській області було зареєстровано майже 11,6 тис. фізичних осіб-підприємців, а ліквідувалося – 7,5 тис., що врешті дало загальний приріст в регіоні.

Kilkist-FOPiv-Odesa
Зі всіх ФОПів, що працюють на Одещині, найбільше – 6,2% – зареєстровані за видом діяльності “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами”. Далі за кількістю ФОПів йдуть такі види: “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям” та “туристичний” – “Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна”. На них припадає близько 5% на кожен. Інші категорії, що потрапили в ТОП-10 КВЕДів, отримали від 2,3% до 4,9%.

топ-10 видів діяльності ФОПів Одеської області
На відміну від попереднього переліку, рейтинг видів діяльності, де прослідковувався найбільший приріст ФОПів за підсумками 2018 року, очолює “Комп’ютерне програмування”. Кількість підприємців, зареєстрованих за цим КВЕДом збільшилася на 1 тис. (або ж на 34%). Це найвищий показник приросту в області – як кількісний, так і відсотковий.

Найбільше ліквідувалося ФОПів, а саме – 265, що працювали за КВЕДом “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках”. У відсотках падіння в цій категорії склало майже 8%.

то-5 видів діяльності ФОПів Одеської області
Чому цифри такі та про вони говорять?

Одеська область серед інших областей Півдня України завжди вирізнялася найвищою діловою активністю, чому сприяє її географічне положення, вихід в море, розвиток туризму тощо. Все це фактори, що стимулюють розвиток бізнесу та, зокрема, приріст кількості ФОПів.

Це демонстрація тренду на концентрацію економічної активності в ключових ділових центрах країни, що характерний для держав, що розвиваються. Внутрішня міграція у країні йде в напрямку з провінції до так званих “полюсів росту”, у яких зосереджуються людські та промислові ресурси, є вищий споживчий попит і сприятлива інфраструктура”, – пояснює Роман Корнилюк, кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl.  

Подібна думка і в Ігоря Маркевича, засновника юридичної компанії Amigo Partners. За його словами, Одеса, Львів, Дніпро, Харків є потужними регіональними центрами, які акумулюють фінансовий та людський капітал  Півдня, Заходу, Центру та Сходу відповідно. В цьому криється секрет того, що Одещина та інші ділові регіони нарощують кількість ФОПів. Водночас, ці міста – це найбільші ІТ-центри України. Тож це може пояснити факт, що програмування лідирує за приростом в регіоні.

Загалом збільшення кількості ФОПів має позитивне значення для економіки країни та окремого регіону.

Ключова роль малого та середнього бізнесу – це утвердження ринкових відносин через підтримку конкуренції та “креативне руйнування” монополій, що залишились у спадок від Радянського Союзу. Чим більш розвинений малий бізнес, тим ближчою до споживача є економіка, тим краще виробництво реагує на потреби людей. Саме малий і середній бізнес часто є джерелом інноваційних продуктів. Також це гарне рішення проблеми безробіття і підвищення економічної активності населення”, – запевнив Роман Корнилюк.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews