Від початку війни жоден пацієнт в Одесі не припинив терапію

Одеський міський центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом з моменту свого заснування у 2005 році будувався за принципом децентралізації. Наразі він представлений 12 кабінетами «Довіра», які розміщені в усіх чотирьох районах міста. Такий підхід спрощує маршрут пацієнта та забезпечує його право обирати зручне місце отримання медичних послуг.

Важливим моментом у протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Одесі став 2017 рік. Міський голова Геннадій Труханов підписав Паризьку декларацію, завдяки чому Одеса долучилася до всесвітньої ініціативи Fast Track Cities. Відтоді в місті було створено принципово нову, комплексну систему протидії ВІЛ.

Прийнята Міська цільова програма протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусним гепатитам та наркоманії «Fast Track Odesa», до реалізації якої залучені міська влада, заклади охорони здоров’я та громадські організації.

Основним ноу-хау Програми стала система роботи мультидисциплінарних команд, які створені в усіх міських медзакладах. До складу кожної команди входять: медичний директор закладу охорони здоров’я, лікар кабінету «Довіра» Міського центру СНІДу та соцпрацівник громадської організації. Це забезпечує діагностику ВІЛ в усіх медзакладах Одеси, а для людей, у яких виявлено ВІЛ, — ранній початок лікування та надання комплексної багатопрофільної медико-соціальної допомоги.

Про ефективність роботи мультидисциплінарних команд свідчить значне поліпшення показників роботи з протидії ВІЛ. Так, наразі результативність тестування на ВІЛ у медзакладах міста складає 5,9% проти 2,2% у 2017 році, до приєднання до ініціативи Fast Track. Показник взяття вперше виявлених пацієнтів з ВІЛ під медичний нагляд досягає 98,5% проти 60% у 2017 році, призначення антиретровірусної терапії — 100% (у 2017 році — 50%). Також значно скоротився термін призначення лікування — наразі між первинним виявленням ВІЛ та початком прийому терапії проходить не більш ніж тиждень.

З 24 лютого 2022 року основним викликом щодо протидії епідемії ВІЛ в Одесі стало забезпечення безперервності лікування та комплексної допомоги пацієнтам з ВІЛ. Від початку війни жоден пацієнт в Одесі не припинив терапію з причини відсутності препаратів, всі отримують потрібні ліки.

Також, за повілрмленням сайту мерії, Міський центр СНІДу, крім продовження тестування на ВІЛ в усіх медзакладах Одеси, забезпечив безкоштовне обстеження на ВІЛ у міських гуманітарних центрах для тимчасово переміщених українців. Усім переселенцям з ВІЛ надається безкоштовна терапія нарівні з мешканцями міста. Крім того, організовано обстеження на соціально значущі інфекції захисників України перед відправленням у зону бойових дій.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews