Мер Ізмаїла: При формуванні нового топонімічного простору необхідно враховувати загальноєвропейський та світовий контекст

Мер Ізмаїла Андрій Абрамченко звернувся до мешканців міста. Він наголер Іосив, що для сучасної України декомунізація та дерусифікація означає фактично деколонізацію, що дорівнює самозбереженню нації, поверненню її самоідентичності.

«Широкомасштабна російська агресія проти нашого народу, масові вбивства українців, бомбардування об’єктів социальної та критичної інфраструктури стали жорстоким випробуванням для всіх.

Сьогодні ми думаємо про майбутнє нашої держави та нашого міста, про те, щоб повернулися історичні назви ізмаїльських вулиць, думаємо про значимі для України та Ізмаїла історичні постаті та події.

При формуванні нового топонімічного простору необхідно враховувати і загальноєвропейський та світовий контекст.

Ці процеси мають супроводжуватися переосмисленням великої частини української історичної та культурної пам’яті та виробленням на рівні суспільства нових сенсів.

Ми маємо говорити не про відмову від певного історичного проміжку, а його «перевідкриття» поза тими міфами, які існували багато років».

Андрій Абрамченко нагадав, що робота по заміни назв об’єктів топоніміки міста Ізмаїл, пов’язаних із державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами, розпочалася з прийняттям Ізмаїльською міською радою рішень про перейменування проспекту Суворова на проспект Незалежності та вулиці Московської на вулицю Захисників України.

За словами мера, протягом останніх місяців в Ізмаїлі тривало напрацювання матеріалів для проведення комплексу заходів з перейменування об’єктів топоніміки нашого міста.

«Робоча група провела низку засідань, на яких було обговорено критерії заміни назв об’єктів топоніміки, розглянуто пропозиції мешканців міста.

Виконавчим комітетом було отримано звернення громадських організацій, підприємств, установ, навчальних закладів, національно- культурних товариств міста та навіть небайдужих громадян з пропозиціями щодо перейменування понад 120 вулиць та провулків міста.

Після чого було сформовано перший блок для перейменування — назви, які пов’язані з особистостями російсько-радянської культури та воєнної історії.

Спеціалістами була розроблена система для голосування, яка дозволяє провести обговорення в електронному форматі з урахуванням вимог воєнного стану.

На офіційному сайті Ізмаїльської міської ради наразі закріплено посилання для переходу в систему для голосування з питання перейменування об’єктів топоніміки міста Ізмаїл.

На базі гугл-форми створено опитувальник із можливістю обрати один варіант з вже наявних або запропонувати свій.

Голосування вважається завершеним після натискання кнопки «відправити».

Для запобігання викривлення результатів, проголосувати можна лише один раз з одного облікового запису Google. Підрахунок голосів відбувається автоматично.

Вже за два тижні буде підведено підсумки, які будуть офіційно опубліковані і будуть надані Ізмаїльській міській раді для прийняття відповідних рішень».

Мер запросив всіх долучитися до процесу обрання нових назв для вулиць Ізмаїла:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXjLILF9QlF7Gd3Tmo9E2zhqSYtg0J8yTT7M7QoVCFgi77lg/viewform

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews