Екологи вимагають від влади Одещини врятувати курорт

Екологісти закликають голову Одеської ОДА Максима Куцого підтримати ідею розширення нацпарку "Тузлівські лимани" і включити до заповідних територій пересип між лиманом Сасик та Чорним морем.

"Нам відомо, що Мінекоенерго 17.04.2020 року звернулось до Вас з проханням підтримати і погодити розширення території НПП «Тузлівські лимани» на землях водного фонду в Татарбунарському районі Одеської області", - ідеться у зверненні.

Одночасно стало відомо, що деякі підприємці та чиновники лобіюють перетворення цих же територій на готельні зони та казино, попри те, що коса, про яку йде мова - об’єкт Смарагдової мережі і Бернської конвенції, яку Україна ратифікувала.

"Ми розуміємо важливість розвитку регіону за рахунок рекреаційного потенціалу, але не шляхом знищення природних територій, тобто цього ж потенціалу. Ми підтримуємо ініціативу науковців, адміністрації НПП «Тузлівські лимани» та Мінекоенерго,  щодо включення  пересипу лиману Сасик  в мережу природно-заповідного фонду Україниі і звертаємось до Вас з проханням погодити пропоновані науково-обгрунтовані ділянкі, зокрема і пересип лиману Сасик", - пишуть автори звернення.

Активісти, у свою чергу, ретельно обґрунтовують свою пропозиціюю. Зокрема, звертають увагу на передостаннє місце Одещини серед інших областей України за розвитком заповідних територій.

"На 2019 рік в Україні частка заповідних територій становила 6,15% її площі, а в Одеському регіоні – 4,5%.  Серед 25 областей України Одещина займає 23-тє місце за кількістю заповідних об’єктів, 10-те місце за їх площею та 15-те - за часткою заповідності. Натомість, нормативними державними документами передбачено збільшення частки заповідності в Україні до 2020 року до 15%, а в Одеській області до 2021 року до 10,4%! Тобто, за рік в області площу ПЗФ слід розширити більше ніж вдвічі!", - зазначають екологісти.

Видання greenpost.press повідомляє, що з метою підвищення репрезентативності природно-заповідного фонду, збільшення його площі і частки заповідності, а також оптимізації охорони об’єктів ПЗФ в Одеській області та Україні у цілому, пропонується розширити територію національного природного парку «Тузлівські лимани» за рахунок деяких прилеглих ділянок, які ще зберегли наразі свою природоохорону та екологічну цінність. Одна з них – це піщаний пересип лиману Сасик.

Ділянка, що пропонується до приєднання до НПП Тузлівські лимани», знаходиться в межах Татарбунарського району Одеської області.

Піщаний пересип лиману Сасик розташований на межі лиману та Чорного моря. Він має протяжність біля 14 км та ширину від 170 до 570 м (малюнок нижче).

Піщаний пересип лиману Сасик

Довжина піщаного пересипу лиману Сасик (без частини, що прилягає до Дунайського біосферного заповідника на межі з Джантшейським лиманом) становить 10,63 км. Площа всього піщаного пересипу становить 505,7 га.

В межах Татарбунарського району вона включає державні землі водного фонду.

Пересип лиману Сасик входить до складу рамсарського угіддя «Озеро Сасик» (малюнок нижче).

Пересип в межах Рамсарського угіддя «Озеро Сасик» (сайт Мінприроди України)

Ця територія входить до прибережно-захисних смуг лиману Сасик. Вона є частиною Азово-Чорноморського екологічного коридору, згідно Закону України «Про екологічну мережу України». Такий високий статус зобов’язує державу зберегти цю територію в природному стані. Територія має отримати охоронний статус і бути уключена в межі НПП «Тузлівські лимани», що сприятиме утворенню суцільного масиву природних територій в Азово-Чорноморському екологічному коридорі.

Площа ділянки піщаного пересипу лиману Сасик у зазначених межах становить 5,917 км2, або 591,7 га.

Лиман Сасик як об’єкт Смарагдової мережі Європи «Sasyk Lyman” № UA0000151

Розширюючи територію національного природного парку «Тузлівські лимани» зазначеним чином, ми зможемо захистити біотопи, включені до Резолюції №4 Бернської конвенції, оскільки майже вся площа запропонованих для розширення парка ділянок зайнята цими біотопами, часто – з видами з Червоної книги України.

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews

One thought on “Екологи вимагають від влади Одещини врятувати курорт

  • 04.05.2020 в 06:48
    Ссылка

    Всіма можливими засобами треба підтримати цю вимогу !!! Бесарабія- чудовий край з унікальними екосистемами, де ще збереглась природа .Велике спасибі Івану Русеву та його соратникам за зусилля по збереженню природи -національного багатства Украіни!!!

    Ответ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *