Выводы миссии международных наблюдателей за местными выборами в Одессе 31 октября 2010 года

 Сегодня, 4 октября в агентстве «Интерфакс-Украина» в Киеве состоялась пресс-конференция международных наблюдателей Комитета «За открытую демократию», прибывших в Украину

по приглашению Президента Виктора Януковича. Совместное заявление 96 международных наблюдателей.

Сегодня, 4 октября в агентстве «Интерфакс-Украина» в Киеве состоялась пресс-конференция международных наблюдателей Комитета «За открытую демократию», прибывших в Украину по приглашению Президента Виктора Януковича и посвященная выборам в Одессе. На пресс-конференции было озвучено совместное заявление 96 международных наблюдателей.

«Это были самые худшие выборы в Одессе... Вызывает разочарование, что региональная власть не смогла соблюсти демократические стандарты, к которым призывал Президент Украины. Мы надеемся, что на эти проблемы будет обращено должное внимание и что они будут решены правовыми способами в суде» - заявили международные наблюдатели.
 Committee for Open Democracy

Адреса: 431 12-а Вул. Захід, Офіс 203, Брейдентон, Флорида 34205 Тел.: +1 941 744 0660

4 листопада 2010 року

Комітет «За відкриту демократію» направив найбільшу акредитовану місію міжнародних спостерігачів для спостереження за місцевими виборами 31 жовтня 2010 року. Делегація складалася із 96 осіб, які представляли 14 країн, багато спостерігачів мали великий досвід спостереження за виборами в Україні. Оскільки спостереження за місцевими виборами відрізняється від моніторингу загальнонаціональних виборів, Комітет вирішив спрямувати більшу частину спостерігачів в Одесу, де у минулому проводилися вибори на конкурентних засадах. Наша організація координувала зусилля з іншими міжнародними організаціями, які здійснювали спостереження за виборами та з дипломатичними місіями. Комітет «За відкриту демократію» провів спостереження у 90% з усіх 347 виборчих дільниць до та у день виборів.

Місія зробила такі висновки:

1. Міжнародні спостерігачі часто відчували до себе вороже ставлення з боку членів виборчих комісій. Ми переконані, що це результат агресивних заяв, зроблених Головою Одеської обласної державної адміністрації Едуардом Матвійчуком проти міжнародних спостерігачів за декілька днів до виборів. Як наслідок, члени виборчих комісій часто боялися відповідати на звичайні запитання та часом відмовлялися співпрацювати. Більше занепокоєння викликало те, що у декількох ситуаціях у день виборів спостерігачів з нашої місії не пустили на виборчі дільниці. Ці дії повністю суперечать запрошенню, яке Президент Янукович надав міжнародним спостерігачам щодо спостереження за виборами в Україні. Також це становить разючий контраст з міжнародними нормами спостереження за виборами.

2. Процес підрахунку голосів навмисне затягували у багатьох випадках на дільницях, де були присутні спостерігачі. Це робилося з метою виснажити спостерігачів та переконати їх залишити виборчі дільниці до оформлення протоколів. Окрім того, члени комісії відмовлялися надати протоколи, як це встановлено українських виборчим законодавством. Це знову прямо суперечить тому запрошенню, яке Президент Янукович надав міжнародним спостерігачам для здійснення спостереження за місцевими виборами в Україні.

3. У день виборів було виявлено та зафіксовано низку порушень, серед яких, включаючи, але не обмежуючись лише цим,такі: «каруселі», використання неофіційних списків виборців без печаток, переносні скриньки для голосування без контрольних купонів, присутність членів виборчих комісій у кабінах для голосування разом з виборцями, наявність бюлетенів у надлишковій кількості до 110% від числа зареєстрованих виборців на деяких виборчих дільницях.

4. Через використання «технічних партій» більшість виборчих комісій перебувала під контролем партії влади. Більшість таких «технічних партій» існують тільки на папері та не мають достатньо членів, щоб заповнити їхні місця у складі комісій. Прикладами цих «технічних партій» є «Відродження», партія дітей війни, товаришів та Молодіжна партія. Унаслідок цього багато місць у складі виборчих комісій заповнювалися не членами «технічних партій», а особами, пов’язаними із партією влади. Це надавало кандидатові від партії влади більше повноважень у прийнятті рішень виборчих комісій. З огляду на це, склад комісій не був демократичним за міжнародними виборчими нормами.

5. Територіальна виборча комісія міста Одеси не дотрималася українського виборчого законодавства та не створила усі виборчі дільниці до крайнього терміну 15 жовтня 2010 року. Через недбалість у створенні місцевих виборчих дільниць, а також зміни в останній момент у складі виборчих комісій постає питання про компетентність та мотиви керівництва територіальної виборчої комісії міста Одеси. Окрім того, більшість виборчих дільниць були недбало організовані, багато членів виборчих комісій не пройшли належного навчання та не підготувалися до виконання своїх обов’язків відповідно до Закону.

6. Виглядає так, що надмірне використання адміністративного ресурсу Одеською обласною державною адміністрацією з метою примусити виборців підтримати кандидата від партії влади, вплинуло на вільне волевиявлення виборців.
На жаль, беручи до уваги вищезазначені події, можна сказати, що це були найгірші вибори в Одесі з 2002 року – з часу виборів, результати яких суд пізніше визнав недійсними. Викликає розчарування, що місцева влада не спромоглася дотриматися демократичних стандартів, до яких закликав Президент. Ми сподіваємося, що на ці проблеми буде звернута належна увага та що вони будуть вирішені правовими засобами та в суді. Ми дякуємо українській владі за те, що дозволила міжнародним спостерігачам здійснювати моніторинг виборів та за велику увагу, яка, як ми знаємо, буде приділена вищезазначеним питанням та їхньому розслідуванню.

odessa.ua
Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *