За что посадили Крука

Зранку 21 червня 2016 року вся країна зрозуміла, що начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, більш відомого як «департамент Пашинського», Сергій Горбатюк балотується на посаду директора Державного бюро розслідувань. А оскільки Сергій Вікторович, на відміну він конкурентів, не може порадувати конкурсну комісію розповідями про виробничі успіхи, він вирішив нагадати про своє існування шляхом влаштування обшуків в давно покинутих будинках Андрія Клюєва та Володимира Сивковича.

Щоби привернути увагу журналістів до роботи свого Департаменту, Горбатюк навіть спочатку направив підлеглих до сусіднього обійстя, де мешкає скандальний народний депутат Ляшка. Але скандал вибухнув зовсім не такий, на який розраховував Горбатюк – журналісти стали сміятись з приводу тих безумних слідчих дій, що були влаштовані Горбатюком, і цікавитись, скільки павуків він знайшов під час обшуків.

Тоді Сергій Вікторович вирішив по-інакшому заявити про свої успіхи й дав вказівку затримати 23 червня Бориса Крука – сина колишнього народного депутата України Юрія Крука – за підозрою в розкраданні бюджетних 69 млн. грн. з рахунків Генеральної прокуратури України за часи генпрокурора Пшонки. Ухвалою слідчого судді Печерського райсуду Києва Віталія Писанця Борисові Круку 24 червня обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; про розмір можливої застави (згідно з КПК України по злочинах такої категорії суддя зобов’язаний призначити альтернативний запобіжний захід у вигляді грошової застави) доки нічого не відомо, оскільки розгляд клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу розглядався в закритому режимі.

От тільки арешт Крука-молодшого може потягнути для Горбатюка ще більш скандальні наслідки, ніж у випадку з обшуками в Клюєва та Сивковича.

Дійсно, у другій половині 2013 року з рахунка Генпрокуратури на рахунок фіктивної фірми ТОВ «Телсі» (код ЄДРПОУ 31200891), відкритий у відділенні №1526 ПАТ «Комерційний банк «Надра» у м.Одеса, було переказано близько 69 млн. грн. за, начебто, виконані роботи з будівництва нового корпусу ГПУ та проведення ремонту. З них 25 млн. грн. – за, начебто, роботи з монтажу вентиляції та системи кондиціювання повітря, 35 млн. грн. – за, начебто, поточний ремонт будівель ГПУ (по вул. Різницькій, 13/15; вул. Гусовського, 9; вул. Борисоглібській, 18; вул. Московській, 8) і ще 9,1 млн. грн. за, начебто, поточний ремонт будівель ГПУ (по вул. Різницькій, 13/15; вул. Гусовського, 9; вул. Мельникова 24). У наступному ці гроші були зняті готівкою або безпосередньо з рахунку ТОВ «Телсі», або шляхом переказу на рахунок іншої фіктивної фірми ТОВ «Прайм-Консалт» у відділенні №6 ПАТ «Фінростбанк» у м.Одеса.

Юрій Крук цілком може бути причетним до діяльності одеського конвертаційного центру. Але ніякий Крук не міг переказати на рахунок фіктивної фірми з рахунка ГПУ такі гроші. Насправді платіжні доручення оформлювала нинішній главбух ГПУ Єрхова й затримувати треба, у першу чергу, саме її.

Для того, щоби Генпрокуратура здійснила переказ таких сум на рахунок фіктивної фірми треба було спочатку виготовити масу документів та створити видимість того, що фіктивна фірма перемогла в тендері, вигравши конкурс у інших фіктивних фірм. Всі документи від імені фіктивних фірм – заявки на участь у тендері, довідки про наявність матеріалів і техніки, фальшиві акти виконаних робіт тощо – виготовлялись безпосередньо в Генпрокуратурі. Цим займались, окрім головного бухгалтера Єрхової, заступник генпрокурора Ударцов, який був головою комітету з конкурсних торгів, заступник начальника Головного управління справами ГПУ Шаганенко, провідний спеціаліст відділу матеріально-технічного постачання ГПУ Григорчук та інженер Генеральної прокуратури України Калініченко. Зрозуміло, що печатки фіктивних фірм знаходились в Головному управлінні справами Генпрокуратури. Всі документи в Державне казначейство для переказу бюджетний коштів на рахунок фіктивної фірми ТОВ «Телсі» готувала й підписувала особисто головний бухгалтер ГПУ Єрхова.

Але оскільки організатори розкрадання є знайомими Горбатюка або за них просили впливові люди, за 2 роки досудового слідства нікому з працівників ГПУ, окрім Пшонки, в «департаменті Пашинського» про підозру не повідомлено. Натомість з рекламною метою затримуються люди, які причетні, хіба, лише до видачі готівки організаторам розкрадання.

Володимир Бойко

Источник: hrabro.com

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *