Военная прокуратура прокомментировала история с милицейскими пытками

… Як виявилось, у Чорноморцi поліцаї викрали громадянина, якого вони підозрювали в скоєнні злочину, і впродовж 4-х діб, починаючи з 13 лютого 2016 року, нещадно його катували, вибиваючи зізнання. Коли про це стало відомо в СБУ, співробітники Служби безпеки повідомили про те, що коїться, у військову прокуратуру Південного регіону, бо звертатись до очолюваної Сакварелідзе придворної прокуратури Одеської області не було ніякого сенсу.

У ході обшуку, проведеному слідчими військової прокуратури, у приміщенні Чорноморського відділення поліції були знайдені троє людей зі слідами тортур, які дали покази, як їх катували поліцейські – вивозили в посадку, змушували копати могили, а також били й розтягували на дибі. Також під час обшуку були вилучені речові докази, зокрема знаряддя тортур.

У відповідь начальник поліції Одеської області Лорткіпанідзе заявив, що його підлеглі діяли правильно, оскільки люди, яких катували поліцаї, раніше притягувались до кримінальної відповідальності й зараз підозрюються в скоєнні розбійних нападів. А Саакашвілі, будучи переконаним, що він та його камарилья є повновладними хазяями в Одеській області, зробив заяву, у якій назвав обшук у Чорноморському відділенні поліції «шантажем і свавіллям», наголосивши, що СБУ та військова прокуратура перешкоджають якимсь міфічним реформам.

Тим не менш, попри прямі погрози з боку Саакашвілі, військова прокуратура відкрила кримінальне провадження відносно поліцаїв за кількома статтями Кримінального кодексу України – перевищення влади, незаконне позбавлення волі, отримання неправомірної вигоди та катування. Підозра оголошена трьом співробітникам поліції. Приморський райсуд Одеси вже обрав чорноморському поліцейському, якого підозрюють у катуванні затриманого, запобіжний захід у вигляді двох місяців утримання під домашнім арештом, хоча Лорткіпанідзе й намагався зірвати судове засідання, привівши в суд своїх підлеглих.

У зв’язку з кричущим беззаконням, яке коїться в Одеській області, військова прокуратура Південного регіону звернулась до мешканців Одещини, підкресливши:

«… ми маємо робити все за Законом і ніхто не має діяти за правом сили, замість сили права. Навіть поліцейські не можуть затримувати людину без складання процесуальних документів, без роз’яснення її прав; силою, без рішення українського суду, доставляти у приміщення поліції та утримувати там кілька діб. Потерпілих у кримінальному провадженні за фактом подій у Чорноморську є троє. Серед них вагітна жінка, яка кимось вже наперед визначена як «професійна бандитка».

Якщо особа причетна до вчинення злочину, ми зобов’язані довести це в суді. Це прямий обов’язок прокуратури Одеської області і військова прокуратура працює та завжди допомагатиме своїм колегам виконувати їх роботу. Але ця вина має бути доведена правоохоронцями виключно з дотриманням вимог Закону, з додержанням усіх законних прав та інтересів і потерпілих, і підозрюваних. Чи може в Одеській області за бажанням окремих працівників прокуратури та поліції вже перестали діяти Конституція України та українські закони? – Ні!»

Нагадаю, що 12 лютого 2016 року, за кілька днів до обшуку у Чорноморському відділі поліції, співробітники СБУ та військової прокуратури Південного регіону обшукали управління патрульної поліції м.Одеса, де поліцейські не тільки продавали наркотики, але й самі вживали «дур» прямо під час виконання службових обов’язків.

Раніше, 27 серпня 2015 року, військова прокуратура затримала начальника міліції м.Одеса Олега Макуху під час отримання ним хабара в розмірі 20 тис. доларів. Макуха був довіреною особою Сакварелідзе та Лорткіпанідзе, призначений на цю посаду на вимогу «одеських реформаторів» у липні 2015 року.

Володимир Бойко

Источник: hrabro.com

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *