В Одессе пройдёт Международный фестиваль АртПоле’2010

 По-справжньому постійні в нашому житті лише зміни. Ті, хто вісім років тому започаткували невеликий фестиваль в гуцульському селі Шешори, перетворили його на масштабну

подію з десятками майстерень, об’єктів у відкритому просторі й безліччю хорошої музики. Це яскраве мистецьке явище з унікальним сполученням музики, театру та візуальних мистецтв з року приваблює десятків тисяч відвідувачів з усієї України та інших крїн світу. В музиці, що звучатиме на АртПолі’2010, як і в об’єктах, що пропонуються на фестиваль, однозначно відчувається місто — десь там на горизонті… У пошуках нових форм і сенсів ми дослідили чимало місцевостей. Як справжні чумаки з Поділля мандрували аж до Одещини. І врешті знайшли сіль наших пошуків — міжнародний фестиваль АртПоле’2010 проходитиме на Куяльницькому лимані.

Мистецтво відкритого простору передбачає розуміння і спільну з навколишнім середовищем гру. У візуальному мистецтві це лендарт, інсталяції в довкіллі й кінетик-арт. Ми створимо свій звуковий простір, в якому відбудеться злиття прадавнього й актуального. Від музики до слухання фестиваль буде рухатися в напрямку музики до танцю. Від атмосферного ембієнту Port Mone — крізь етно-електронні експерименти, крізь стародавні наспіви сплавлені з дабом, трип-хопом, хаусом, idm як це роблять Village kollektiv чи Piss&Laugh — до простої та щирої музики портових містечок Португалії — OqueStrada, Італії — Gattamolesta і, звичайно, України — Перкалаба (Порт Франківськ). Крім того в програмі фестивалю ДахаБраха (Україна), Fatima Spar (Австрія) Kapela Kvety (Чехія) Di Grine Kuzine (Німеччина) та ін. Більше про фестиваль — на www.artpolefest.org.

Фестиваль «АртПоле’2010» відбувається за підтримки Департаменту рекреаційного комплексу і туризму Одеської міської ради і клінічного санаторію ім. Пирогова, курорт «Куяльник». Партнери фестивалю: Польський Інститут, Австрійський культурний форум, Французький культурний центр, компанія «Галичина», клуб EXIT. Генеральний медіа-партнер: журнал «Український тиждень», інформаційні партнери: інтернет-радіо My Radio, портал M Joy, мережа книгарень «Є».

Презентують фестиваль PORT MONE, одне з найяскравіших відкриттів АртПоля’2009. Це інструментальне тріо, створене в 2005 р. в Мінську, майже одразу було помічене музичною критикою, прийняте журі й публікою численних фестивалів, серед яких польський «Muzyczne Smaki Europy», російські «S.K.I.F.» и «Пустые холмы», литовський «Kultflux», український «АртПоле», тегеранський міжнародний фестиваль лялькових театрів «Mobarak». Далі почалося активне гастрольне життя, яке учасники гурту — Олексій Ворсоба (акордеон), Сергій Кравченко (ударні) та Олексій Ванчук (бас-гітара) — поєднують зі створенням нових композицій, зокрема, музики для вистав та документального кіно. Останній виступ Port Mone відбувся 15 травня у Варшаві під час Ночі музеїв і залишив по собі лише захоплені відгуки кількох сотень польської публіки, що відкрила для себе нову, надзвичайно глибоку, чутливу й тонку музику.

Одними з перших назвали «DiP» назвали кращим альбомом 2009 р. критики музичного порталу «Терапія», зазначивши що «Port Mone» є абсолютно новим явищем, яке важко вписати в рамки певних стилістичних форм, оскільки музика тріо — це дуже своєрідна суміш ембієнту, нойзу, експериментального та класичного фолку. Іноземне журі незалежного музичного порталу Experty.by також визнало DIP найкращим релізом року.

«Альбом цього білоруського тріо я напевне хотів би мати в своїй фонотеці, — зазначає Артемій Троїцький — Авторська й композиторська думка цього колективу найвищою мірою якісна на відміну від великої кількості сучасної акордеонної імпровізаційної музики (включно з джазом і авангардом)».

5.06 о 19:00 в клубі EXIT (вул. Буніна, 24) — прес-конференція фестивалю «АртПоле’2010», в якій участь беруть директор агенції АртПоле Ольга Михайлюк, директор Департаменту рекреаційного комплексу і туризму Одеської міської ради Віктор Аксанюк, куратор лендартової програми фестивалю Андрій Гуренко, лідер гурту PortMone Олексій Ворсоба, директор Кліничного санаторія ім. Пирогова – Микола Тищук.
о 21:00 — концерт тріо PORT MONE, Білорусь (журналістам вхід вільний)

odessa.ua

 

 

Добавить комментарий

Новости от od-news.com в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/odnews

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *